A magassarkú cipő divattá válása!

0haktkqturbxy9jm2qwyzblnjeyytfhzdk1zgjlyjrmnzi3otnjnzuwns5qcgvnkzuczqpgamld.jpeg

Igazán ismertté 14. Lajos a Napkirályként elhíresült uralkodó tette. Tőle erednek a 10 centis magas sarkúk is. Mivel az uralkodó csak 162 cm volt, őt ez nagyon frusztrálta bár ez érthető is,

A magassarkú cipő divattá válása és eredete

A magassarkú cipő divatjának története hosszú és érdekes utat járt be az évek során. Ennek a cipőfajtának az elterjedése és divatba kerülése számos tényezőnek köszönhető, és az ötlet eredete is érdekes.

A magassarkú cipők története évszázadokra nyúlik vissza. Első megjelenésük a középkorban követhető nyomon, amikor is a férfiak és nők is viselték őket. Azonban a valódi divatforradalmat az 16. században hozta el Katalin de Medici, a francia királyné. Ő viselte először a magasabb sarkú cipőket, hogy magasabbnak és elegánsabbnak tűnjön.

A következő évszázadokban a magassarkú cipők népszerűsége fokozatosan nőtt. A 18. században már divatos volt a nők körében, és a férfiak is gyakran hordták őket. A 19. században az ipari forradalom elősegítette a cipők tömeges gyártását, ami elérhetővé tette őket a szélesebb közönség számára.

Az igazi áttörést azonban a 20. század hozta el. A 20. század elején a divatvilágban megjelentek az új stílusirányzatok, amelyekben a magassarkú cipők szerepe megnőtt. A hollywoodi filmekben és a divatbemutatókon is gyakran lehetett látni őket, ami tovább növelte népszerűségüket.

Az ötlet eredete nem egyetlen személyhez köthető, hanem inkább egy folyamatos fejlődés eredménye. Azonban Katalin de Medici, a francia királyné szerepe kiemelkedő volt a magassarkú cipők divattá válásában.

Ma a magassarkú cipők továbbra is divatosak és népszerűek világszerte. A divat folyamatosan változik, de ezek a cipők továbbra is fontos szerepet játszanak a női és férfi öltözködésben, és az idők során valódi stílusikonokká váltak

Az ilyen cipők használatának különböző okai voltak:

  1. Lovaglás: A perzsák és a franciák közötti lovaglás rendkívül fontos volt, és a magassarkú cipők segítettek a lovagoknak a nyeregben maradni és jobb egyensúlyt tartani.

  2. Magasság és tekintély: A magassarkú cipők emelték a viselőjük magasságát, ami tekintélyt és hatalmat sugallt. A férfiak ezt a megjelenést gyakran politikai és társadalmi státuszuk kifejezésére használták.

  3. Védelem: A magas sarkú cipők segítették a lábakat a kosz és a nedvesség ellen, különösen az utcai sártól és a sárban való közlekedéskor.

  4. Harcban: Néha a férfiak a magassarkú cipőket harci célokra is használták, mivel segítettek a stabilitásban és a jobb tapadásban a csaták során.

Ezek az okok együttesen tették a magassarkú cipőket hasznos és divatos viseletté a férfiak körében. Később aztán a divat és a társadalmi szokások változásával ezek a cipők női divat lett, és ma már mind a férfiak, mind a nők számára kínálnak különféle stílusokat és kényelmet.