10 furcsa szilveszteri szokás amiről biztosan lemaradtál

Íme egy összefoglaló tíz különleges és furcsa szilveszteri szokásról világszerte:

  1. Spanyolország: Szőlőszemek - Spanyolországban a szilveszteri hagyomány szerint éjfélkor a harang minden egyes ütésére egy szőlőszemet kell enni. Ez összesen 12 szőlőszemet jelent, ami minden hónapra szerencsét hoz a következő évben.

  2. Dánia: Törött edények - Dániában az emberek elmentik az év során törött tányérok és egyéb edények darabjait, hogy éjfélkor a barátaik és szeretteik házának ajtajához dobálják őket, ezzel fejezve ki szeretetüket és jókívánságaikat.

  3. Ecuador: Égetett babák - Ecuadorban szokás éjfélkor papírból készült babákat, amelyek gyakran híres embereket ábrázolnak, elégetni, hogy ezzel szimbolikusan elűzzék az elmúlt év rossz emlékeit.

  4. Finnország: Ónöntés - Finnországban az újévi jóslás egyik formája az ónöntés. Az emberek olvasztott ónt öntenek hideg vízbe, és az így keletkező alakzatokból jósolják meg a jövőt.

  5. Japán: 108 harangszó - Japánban a buddhista templomokban éjfélkor 108-szor szól a harang, hogy megtisztítsák a hívők lelkét a múlt év 108 földi kívánságától.

  6. Olaszország: Piros fehérnemű - Olaszországban szilveszterkor hagyományosan piros fehérneműt viselnek, amely szerencsét és szerelmet hoz az újévre.

  7. Skócia: First-Footing - Skóciában az első ember, aki az újév első perceiben belép egy házba, jelentős hatással van a ház lakóinak szerencséjére. Ezt a személyt "first-footer"-nek hívják, és gyakran szén, kenyér, só és whisky ajándékokkal érkezik.

  8. Brazília: Tengerbe ugrás - Brazíliában szilveszterkor az emberek hagyományosan fehér ruhában mennek a tengerpartra, és hét hullámot ugranak át, hogy szerencsét és bőséget kérjenek az új évre.

  9. Németország: Bleigießen - Németországban hasonlóan Finnországhoz, ónöntéssel jósolják meg az újévet. Az ólomdarabokat először megolvasztják, majd hideg vízbe öntik, és az így keletkező alakzatokat értelmezik.

  10. Fülöp-szigetek: Kerek dolgok - A Fülöp-szigeteken az újév témája a kerek forma, ami a bőség szimbóluma. Az emberek kerek ruhákat viselnek, és asztalukat kerek ételekkel, például gyümölcsökkel díszítik fel.