Egy új álom született Szentendrén

daalarna-garden-szentendre7.jpeg

Húsz évvel a Daalarna megalapítása után Benes Anita és férje úgy döntöttek, hogy eljött az idő egy új közös projekt elindítására. A Szentendrei Daalarna Garden rendezvényhelyszín egy fenntartható luxus élményt kínál mindazoknak, akik biztonságra, minőségre és kényelemre vágynak egy olyan helyen, ami közel található Budapesthez, de mégis kellő távolságra, hogy teljes kikapcsolódást nyújtson.

daalarna-garden-szentendre-14.jpeg

FOTÓ: SCHUSTER HANNA

„Az elmúlt évek során rengeteg fantasztikus emberrel találkoztunk a munkánk során, akikkel életünk egy-egy pontján összefutottunk" – meséli Benes Anita. „Ezek a találkozások gyakran arra ösztönöztek bennünket, hogy kapcsolódjunk tovább ezekhez az emberekhez, akikkel hasonló az értékrendünk és a világlátásunk. Laci, aki évek óta építészeti területen dolgozik, szintén hasonlóképpen érezte a saját ismeretségi körével kapcsolatban. Így jött az ötlet, hogy együtt létrehozzunk egy olyan helyszínt, ami a Daalarna vidéki otthonaként működik, és lehetőséget ad arra, hogy folytathassuk ezeket a kezdett beszélgetéseket egy pohár bor és finom ételek társaságában, akár a medence vagy a kandalló mellett, az évszaktól függően."

Az öthektáros birtok a Szentendre határában található, közvetlenül a Kő-hegy szomszédságában, ami a Visegrádi-hegység legdélibb hegyeinek egyike, és a vulkáni maradványok ma is láthatók a kövein.

Ez a fantasztikus természeti környezet adta az ihletet Petőfi Sándornak és Albrecht Dürernek is.

FOTÓ: KONDELLA MISI

A Daalarna Gardenben a két alkotó tulajdonos természet, minimalizmus és tájépítészet iránti szenvedélye ötvöződik. A birtok minden igényt és érzéket kielégítő módon lett tervezve: teljesen felszerelt konyha, borospince válogatott borokkal, húszméteres medence feszített víztükrön, levendulás kert egy egész hektáron, tematikus üvegház, vadvirágos rét, tábortűz hely, három lakosztály, kültéri és beltéri bár, óriási fedett terasz, hatméteres óriás mozivászon a moziteremben – és ez csak néhány a Daalarna Garden sokszínű kültéri és beltéri lehetőségei közül.

„Itt mindennek megvan a maga története" – meséli a tervező.

„Az anyagok beszerzésekor arra törekedtünk, hogy elsősorban a környékről származó anyagokat használjunk. Fontos volt számunkra, hogy az építkezés során elsősorban a helyieknek biztosítsunk munkát. Például a birtokot a külvilággal összekötő kovácsoltvas kaput Lehoczky Tivadar, a többgenerációs szentendrei kovácsmester készítette, és sokat köszönhetünk a főépület létrehozásában Pap Lajos helyi kőfaragónak, aki jelentős részt vállalt a fa, kő és üveg alapanyagok felhasználásában."

szentendre-daalarna-garden-helyszin.jpeg

FOTÓ: PAPP ÉVA ÉS SCHNEIDER ZOLTÁN Emellett fontos szempont volt számunkra, hogy az épületbe belevegyünk "valami újat", de egyben "valami régit" is, ezzel hangsúlyozva az újrahasznosítást és a zöld gondolkodást, ami az építészetben is egyre nagyobb teret kap. Néhány példa erre: a faanyagokat régi, lebontott műemlék épület anyagai újrahasznosításával állítottuk elő, a térkövek egy része a Magyar Nemzeti Múzeum kertrekonstrukciójához nem felhasznált történelmi kövekből készült, a tetőbe pedig egy Vajdaságban elbontott templom csempéit építettük be.

A Daalarna Garden egy modern helyszín, teljes hang- és légtechnikával, automatizációval, elejétől a végéig. Az energiaellátást az áram mellett napelemek és hővisszanyerő rendszer biztosítja a fenntarthatóbb komfort érdekében.

daalarna-garden-szentendre-15-1.jpeg

A helyszín, ami minden évszakban különleges élményeket kínál, a jövőben főként a Daalarna saját eseményeinek ad otthont, de terveik szerint 2024-től szívesen fogadják az esküvőre készülő párok megkereséseit, valamint más privát – családi és üzleti – rendezvényeket is a körülbelül 150 főt befogadni képes birtokon.

Hamarosan több információt is közlünk! Addig is kövess minket az Instagramon a Daalarna Garden profilján

daalarna-garden-szentendre99.jpeg

forrás:https://secretstories.hu/eskuvoi-inspiraciok/helyszin/daalarna-garden-szentendre-eskuvo-helyszin/