Fashion Hungary

2024.már.23.
Írta: online szakértő Szólj hozzá!

Fashion Awards Hungary 20 Éves Jubileumi Gála 2024.Május

 

fashion_awards_1.png

 

A hazai divat „Oscar”-nak is nevezett Fashion Awards Hungary díjátadó gála Magyarország divatiparának kiemelkedő eseménye, ahol elismerik és díjazzák az országban tevékenykedő divattervezőket, stylistokat, modelleket és más divattal kapcsolatos szakembereket. A gála egy különleges hangulatú esemény, melyen két évente részt vesznek a magyar divatvilág kiemelkedő személyiségei, szakemberei, valamint más területeken ismert emberek, zenészek, művészek, véleményvezérek.

A Fashion Awards egész Európában, az Egyesült Államokban és hazánkban is a divat Oscar-díja.

elite01.jpg

Az Európa-szerte népszerű, kiemelt ranggal bíró és nagy hagyománnyal rendelkező Fashion Awards Hungary magyarországi megvalósításával az volt a célunk, hogy a nemzetközi divatszakma nívós versenyét a szakma hazai képviselői között is megrendezzük.

20120523mixfashion2012-05-23-22-25-10.jpg

 

A Fashion Awards Hungary díjkiosztó gála 2004-ben került először megrendezésre Magyarországon, 20 év elteltével - 2024-re - a hazai divatszakma egyik legrangosabb eseménye lett.

20120523mixfashion2012-05-23-21-31-17.jpg

Az esemény a 2022-es gála sikere után immár második alkalommal érkezik az Akvárium-ba, ahol különleges, jubileumi rendezvényre számíthatnak a látogatók, vendégek, hiszen 20 éves lesz a Fashion Awards Hungary.

 

Hazánkban ez az egyetlen olyan esemény, amely a divatszakmát, az ezt kiegészítő területek képviselőit, valamint a témával foglalkozó médiumokat egy helyen ilyen széles körben hozza össze, ülteti le egymás mellé.

2142546_df35aa618793ca07c5a69c4117504046_t.jpg

A Fashion Awards Hungary díjátadó gála tehát fontos pillére a magyar divatéletnek és hiánypótló módon járul hozzá a magyar divatipar fejlődéséhez és sikereihez.

blikk010.jpg

Az esemény jelentősége abban is rejlik, hogy elősegíti a magyar divatipar népszerűsítését és elismerését mind hazai, mind nemzetközi szinten.

fashion_designer_dress_highlight_covers_your_story.png

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén Limitált 300 db jegy kerül értékesítésre!

 

Ünnepeljük együtt a 20 éves Fashion Awards Hungary-t!

 

Jegyvásárlás: 

https://akvariumklub.hu/programok/fashion-awards-hungary-2024-a-divat-mindenkie/?fbclid=IwAR0JhCHDeRrTqkCza-0-NCPpPuNbjTN_5SGjOQiJ9X064xmJVG2Jgp99RvI

 

 

ke_pernyo_foto_2024-03-18_10_55_50.png

Kasszás munka Gyöngyösön

Kasszás diákmunka lehetőség Gyöngyösön a Nebuló-Meló-nál!

Diákmunka? Nebuló-Meló!

 

Kasszás diákmunka lehetőség Gyöngyösön a Nebuló-Meló-nál! Rugalmas, órarendhez igazodó beosztások, magas órabérrel!

Gyöngyösön található kereskedelmi áruházba keresünk kasszás pozícióba, dolgozni vágyó diákokat!

Munkavégzés helye:

Gyöngyös

Munkabeosztás: (Órarendhez igazítva, rugalmasan)

Hétfőtől-Péntekig:

  • Délelőtt (7:00-13:00, 8:00-14:00, 9:00-15:00),
  • Délután (13:00-19:00, 14:00-20:00, 15:00-21:00).

Szombaton és Vasárnap:

  • Délelőtt (7:00-13:00, 8:00-14:00, 9:00-15:00)
  • Délután (14:00-20:00; 15:00-21:00)

Bérezés:

Hétfőtől-Szombatig (6.00-18:00)
25 év alatti diákok: bruttó 1.693 Ft / óra (SZJA mentesség, bruttó=nettó)
25 év felett: nettó 1.440 Ft / óra

Hétfőtől-Szombatig (18.00-05:00)
25 év alatti diákok: bruttó 1.937 Ft / óra (SZJA mentesség, bruttó=nettó)
25 év felett: nettó 1.646 Ft / óra

Vasárnap (06.00-18:00)
25 év alatti diákok: bruttó 2.262 Ft / óra (SZJA mentesség, bruttó=nettó)
25 év felett: nettó 1.923 Ft / óra

Vasárnap (18.00-05:00)
25 év alatti diákok: bruttó 2.591 Ft / óra (SZJA mentesség, bruttó=nettó)
25 év felett: nettó 2.202 Ft / óra

Feladat:

Kasszás feladatok ellátása

Feltételek:

Betöltött 17. életév, nappali tagozatos aktív / passzív jogviszony,
Ápolt megjelenés, kulturált viselkedés, rugalmas, kedves személyiség.
Érvényes EÜ kiskönyv (segítünk a beszerzésében)

TagHeuer Carrera újra Ryan Gosling produkcióban

A TAG Heuer büszke arra, hogy a film hivatalos óratámogatója lehet, és így továbbviszi a Ryan Gosling és a márka közötti különleges kapcsolatot, mivel ismét az ikonikus TAG Heuer Carrera Chronograph-ot viseli szerepében.

 

A "The Fall Guy" című filmben Ryan Gosling Colt Seavers-t alakítja, aki egy eltűnt filmsztár felkutatásával, egy összeesküvés felgöngyölítésével és az elveszett szerelmével való újbóli kapcsolatteremtéssel foglalkozik, miközben a napi munkáját végzi. A filmben olyan adrenalintól duzzadó mutatványokat láthatunk, amelyeket még soha nem láthattunk a vásznon, például azt, hogy Colt egy fémlemezen szörfözik át a Sydney Harbour Bridge-en.

 

Az akciójelenetek követelményeinek megfelelve csak egy óra tudott lépést tartani: az ikonikus TAG Heuer Carrera Chronograph, amelyet aprólékosan nagy sebességű üldözésekhez és intenzív helyzetekhez terveztek. Gosling karaktere és az órája is a TAG Heuer mottóját testesíti meg: "Ne törj meg a nyomás alatt".

Ryan Gosling így nyilatkozott:

"A The Fall Guy-ban a karakterem egy kaszkadőr, akinek a munkája élet-halál kérdése - különösen akkor, ha a

az időzítés nem tökéletes. Amikor kénytelen a való életben is használni a kaszkadőri képességeit, olyan időmérőre volt szüksége, amely képes lépést tartani a valósággal.

és nem hagyja cserben. Nem volt tökéletesebb választás, mint a TAG Heuer Carrera Chronograph."

Nézd meg a TAG Heuer trailerét, ahol bepillantást nyerhetsz az akcióba: https://youtu.be/yN2jApwN4h0.

 
image001.png

Napi Náray bölcsesség!

Becsüld meg amit a szüleidtől tanultál

naray-tamas.jpeg

Az alábbi szöveg Náray Tamás írásából származik, és egy olyan nevelési filozófiát tár elénk, amely a szigorú, de szeretetteljes nevelésen alapul. Az írásban bemutatott szülők egyensúlyt teremtenek a szükséges szigor és a gyermekek szabadságának biztosítása között. A szöveg által sugallt tanulságok több dimenzióban is megközelíthetők.

Felelősségtudat és Önállóság

A szülők által alkalmazott nevelési módszerek elsősorban a felelősségtudat és az önállóság erősítésére összpontosítanak. A gyermek kis korától kezdve megtanulja, hogy bizonyos feladatokért és kötelezettségekért neki magának kell felelősséget vállalnia. Ezáltal nem csak a mindennapi teendőkhöz szükséges praktikus készségeket sajátítja el, hanem az élet számos területén alkalmazható önállóságot és problémamegoldó képességet is.

Szeretet és Támogatás

A szigorú szabályok ellenére a szülők állandó szeretetet és támogatást nyújtanak. Ez különösen abban nyilvánul meg, hogy mindig rendelkezésre állnak, amikor a gyermeknek szüksége van rájuk, és hogy a családi étkezések alkalmával minőségi időt töltenek együtt. Ez a közös időtöltés és a figyelem a másikra kifejezi azt a mély szeretetet és összetartozást, amely meghatározza a családi kapcsolatokat.

A kihívások szerepe

A szülők hagyják, hogy a gyermek bizonyos helyzetekben "elessen", vagyis megtapasztalja a kudarc érzését, de mindig készen állnak arra, hogy szükség esetén beavatkozzanak. Ez a megközelítés segít a gyermeknek megtanulni, hogyan kell önállóan felállnia és továbblépnie a kihívások után, miközben tudja, hogy szülei biztonsági hálót jelentenek számára.

A jutalmazás nem anyagiakban

A szöveg rámutat arra is, hogy a jutalmazás nem mindig anyagiakban nyilvánul meg. A szülők nem feltétlenül kötik a gyermek jutalmazását teljesítményéhez, de világossá teszik, hogy a kötelezettségek teljesítése elvárás. Ezáltal a gyermek megtanulja értékelni az elvégzett munka jelentőségét és örömét, nem csak a kapott jutalmak miatt.

Összegzés

Náray Tamás írása egy olyan nevelési filozófiát mutat be, amely a szeretet, támogatás, felelősségtudat és önállóság fontosságát hangsúlyozza. A szülők által alkalmazott módszerek lehetővé teszik a gyermek számára, hogy kiegyensúlyozott, boldog és sikeres felnőtté váljon, aki képes önállóan megbirkózni az élet kihívásaival, miközben tudja, hogy szülei mindig támogatják.

ke_pernyo_foto_2024-03-14_18_44_53.png

Náray Tamás írása:

"Anyám és apám a szüleim voltak, nem a barátaim. Mindent megkaptam, amire szükségem volt, de nem kaptam meg mindent, amit szerettem volna. Akkor nem esett jól, de ma már elismerem, hogy ez így volt helyes. Hatéves koromig alig ettem édességet. Később is csak akkor, ha utána fogat mostam. Ma, amikor a szám mosolyra szalad, már egyáltalán nem bánom, hogy így volt. A szüleim nem voltak különösebben engedékenyek. De mindent lehetővé tettek, amire vágytam. Nem kötötték ugyan össze a teljesítményemmel, nem szabtak feltételeket, ugyanakkor világossá tették, hogy vannak kötelezettségeim, amik alól nem bújhatok ki, még ha terhes is némelyik.
Akármilyen elfoglaltak voltak, napi egy étkezést együtt töltöttünk. Vagy reggel, vagy este. Hétvégén pedig mindet. Az asztalnál csak egymásra figyeltünk: nem szólt a rádió, nem működött a tévé.
Amikortól iskolába mentem, minden napra kaptam egy apró feladatot: -hozz egy vajat, vagy fél kiló kenyeret, vagy egy tejfölt, és így tovább, a boltból. A pénzre egész nap vigyázni kellett. Otthon pedig segíteni teríteni, letörölgetni, ágyazni, rendet rakni. Minden nap valamit, a tanulás mellett.
Nem követelték meg a korai fekvést. De tíz órakor ágyban volt a helyem. Mindig ugyanakkor. Legfeljebb negyedóra olvasgatást lehetett kiharcolni. Már gimnazista voltam, de nyáron "lámpagyújtásra", télen kilenc órára otthon kellett lennem.
Sokszor hagyták, hogy elessek. A szó szoros értelmében ls, az átvitt értelmében is. Megtanultam egyedül felemelkedni a helyzetekből. Közben rám figyelve biztattak, készen arra, hogy bármikor beavatkozzanak, hogy meg tudom csinálni, ha akarom. És, hogy küzdenem kell.
Nem hagytak panaszkodni. Elmagyarázták, hogy sem az, sem a sírás nem fognak segíteni. Olyan megoldást kell választanom, ami valóban a hasznomra válik, tehát gondolkodjak.
El kellett magam látni. Az én felelősségem volt, mit viszek magammal, hogyan intézem a különóráim közti időben a dolgaimat. Hagytak levegőhöz jutni. De tudni akarták, hogy hol veszem azt a levegőt...
Anya és apa mindig "kéznél volt", ha szükségem volt rájuk. Soha nem mondták, hogy nem érnek rá.
De azt tisztáztuk előtte, mennyire fontos az ügy és tűrhet-e halasztást. Ha nem, azonnal rendelkezésre álltak.
Keveset voltam felnőttek között. Elmondták, hogy amiről beszélgetnek, az számomra se nem fontos, se nem érdekes. A felnőttek nem a pajtásaim. Ezért előre kell köszönnöm, csak akkor szólnom, ha kérdeztek, és bár a kor önmagában nem erény, de fárasztó, ezért át kell adni a helyem.
Minden évben, tizennyolc éves koromig, nyaraltam a szüleimmel. Ők is nyaraltak együtt minden évben, nélkülem, egy hetet. Felnőttként értettem meg, miért tették.
2017. október 22. Ma 60 éve, hogy találkozott anya és apa. Egy esős októberi napon, a Lukácsék cukrászdájában. Apa már fiatal mérnök volt egy gyárban. Anya még egyetemista. 51 évet éltek meg együtt. Boldogok voltak. És boldog gyermeket neveltek.
Amikor végre, nagy nehézségek árán elutazhattam Párizsba, a zsebemben a londoni pályázaton megnyert kétéves ösztöndíjjal, izgalommal és félelemmel teli szívvel ácsorogtunk, anyám, apám és én, a Keleti pályaudvar peronján. Anyám gyönyörű volt, mint mindig, halvány rózsaszín, könnyű nyári ruhát viselt, és végig csak mosolygott, de láttam, a szeme megtelt aggodalommal. Apám büszkén, feltartott fejjel állt mellettem, és biztatott.
-Boldogulni fogsz! -mondta. -Ne is gondolj másra! Átölelt és megveregette a vállam. A mozdony felől sípszó hallatszott. Felléptem a lépcsőre és visszanéztem rájuk.
-És ha mégsem? -kérdeztem szinte suttogva.
-Akkor hazajössz. A házban minden úgy fog várni, ahogy elmentél. A szobádban vetett ágy, az asztalunknál pedig étel lesz számodra mindig. Persze szomorúak leszünk mind, hogy nem sikerült, de később majd megvigasztalódunk és új lehetőségek után nézünk. Azonban egyelőre még nem tartunk itt! Még csak ott vagyunk, hogy most meg kell mutatnod, magadnak fiam, hogy nélkülünk is meg tudsz élni. S ha majd már biztosat tudsz, elbonthatjuk a gyerekszobát.
A kocsisor nagyot rándult és tompa kattogással elindult velem az új életem felé.
Azóta már a szülői ház sem áll és vele együtt a gyerekszoba is elsüllyedt, tovatűnt az időben. De igazad volt apa. Hamar kiderült, megélek nélkületek is. Viszont nélkületek semmi sem sikerült volna."
(Náray Tamás)
naray_tamas-2.jpeg

Náray Tamás népszerű magyar divattervező, festő és író. 1959-ben született Pásztón. Tanulmányait a Külkereskedelmi Főiskola francia-német szakán végezte 1977 és 1981 között, ezt követően az Artex Külkereskedelmi Vállalatnál dolgozott. 1981 és 1983 között közgazdász végzettséget is szerzett. 1986-ban ipari formatervezőként diplomázott, vizsgamunkáját egy londoni bemutatón különdíjjal és franciaországi ösztöndíjjal jutalmazták. 1986-tól 1989-ig Párizsban divattervezést tanult. Több televíziós tehetségkutató műsor stylistja, zsűritagja, illetve játékfilmek jelmeztervezője.

2018-ban Barcelona vonzáskörzetébe telepedett le és elképesztő sikereket ér el festményeivel, valamint regényeivel. 

Fashion Awards pályázat

STREET COUTURE

ke_pernyo_foto_2024-03-11_18_39_58.png

 

1.Pályázat célja

Különleges, hiánypótló is és igazán időszerű pályázatot hirdet a Fashion Awards. Olyan ruhák tervét várjuk, ami reagál a megváltozott világra. Az általad tervezett darabok a negatív környezeti hatások csökkentése mellett legyenek elkészíthetőek, beleértve az anyagok beszerzését, folytatva a mintatervezést, az alkotást, szem előtt tartva használat utáni máshogy használhatóságot avagy felhasználhatóságot is. Fontos, hogy a pályázatban (b 3-4 ezer karakterben) fejtsd ki és támaszd alá a koncepciódat. A zsűri által kiválasztott munkákat a Fashion Awards Hungary honlapján is elérhetővé tesszük, és a 3 legjobb pályázatot a gálán is bemutatjuk majd.  A tervezett kerekasztal beszélgetés során lehetőséged lesz élő szóban is bemutatni a tervet, a tervezés és az alkotás minden lépését, ezzel kis reflektorfényt adva ennek a fontos és előremutató munkának. 

  1. Gondolkodj a fenntartható divattervezésben és a sokkal „zöldebb” előállítási  megoldásokban! Felhívunk, hogy tervezz egy kortárs kollekciót egy modern, divatorientált felnőtt számára, hulladék textíliák felhasználásával és a körkörös tervezési stratégiák által vezérelve.

    • Alapanyagok: A tervezett ruháknak fenntarthatóan termesztett rostnövényekből, újrahasznosított anyagokból vagy abból származó textíliákból kell készülniük. Alkalmazhatsz használt és újrahasznosított ruhákat, valamint bármilyen célra megtisztított és ruhává alakítható hulladékot (papír, pet palack, csomagolóanyag, újság stb.).
    • Gyártás: Fontos, hogy a ruhák környezetbarát erőforrásokból és hulladékminimalizált gyártástechnológiával készüljenek.
    • Funkcionalitás: A tervezett darabok legyenek praktikusak, fel- és levehetőek, és ne akadályozzák a modelleket.
    • A pályázók a pályaműveikben mutassák be, hogyan képzelik el a mai modern nő és férfi mindennapi öltözékének formavilágát- illetve színvilágát, koncentrálva az ízlésre, a megvalósítás lehetőségeire, a színek harmóniájára, az egyéniség kifejezésének

    bemutatására.

    Kik pályázhatnak?

    • Elmúlt 18 éves a jelentkezési határidőig.
    • Magyarországon tevékenykedik, itt lakik és dolgozik.
    • Rendelkezik a lakóhelye szerinti érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, vízummal vagy tartózkodási engedéllyel.
    • Kevesebb mint öt éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a divattervezés területén.
    • Megfelelő szintű magyar nyelvtudással bír a gála magyar nyelven végzett tevékenységeihez mérten.

     

 

  1. Pályázat benyújtásának határideje és módja

A pályázatok beérkezési határideje: 2024. április 15.

PÁLYÁZAT nevezési díja: 30.000 FT (Adminisztrációs Díj)

Befizetés utalással: Szinte Romulus Loránd / OTP Bank 1177306100158880 Közlemény: FAH2024

A pályaművet az alábbi e-mail címre kérjük küldeni: lorand@fashionawards.hu

 

  1. Pályamunkának tartalmaznia kell

Szöveges bemutatkozó anyag maximum 4500 karakter

szakmai tapasztalat / referenciák / portfólió

Pályázati anyag 5 -10 db fotó

– az anyag képes elemeinek rövid szöveges leírása követelmény

– maximum. 3-4 pályamunka különböző témákban, max. 1 MB terjedelemben

A Pályázók a divatdíjra névvel ellátott elektronikus formában megküldött pályamű

dokumentációval jelentkezhetnek (word, ppt, pdf formátum elfogadott)

A pályaművet az alábbi e-mail címre kérjük küldeni: lorand@fashionawards.hu

 

  1. A Díj

A zsűri által legjobbnak ítélt munka nyeri el a Fashion Awards Hungary

Az Év Felfedezettje 2024 díját. Téma: Fenntartható Divat

Biztosítunk médiatámogatást egyrészt a Fashion Awards Hungary csatornáin is média felületein, a győztest beletesszük a gála sajtóanyagába.

Zsűri: Konsánszky Dóra-divattervező, Szabó Patrícia – divatújságíró, Horn Enikő ENIHORN – divattervező, Mengyán Eszter – Stylist Fenntartható Divat szakértő, Schilling Kolos – kalaptervező stylist, jelmeztervező, Csalár Bence – író,Blogger A Fenntartható Divat könyv írója, Schilling Kolos kalaptervező stylist, Maróy Krisztina Glamour főszerkesztő

 

  1. Eredményhirdetés és Ünnepélyes díjátadó

A díjkiosztó gála időpontja és helyszíne: 2024.05.23., Akvárium Klub Budapest

 

Jegyek: hamarosan a Akvárium Klub weboldalán lesznek elérhetőek

Minden pályázónak 2 db meghívót biztosítunk!

Jegyek: Március 15-től az Akvárium Klub weboldalán

Minden pályázónak 2 db meghívót biztosítunk!

 fashion_awards_1.png

A Stílus önmagáért beszél

TŰNJÖN KI STÍLUSOSAN! ÜNNEPELJE SAJÁT EGYEDISÉGÉT AZ LBX COOL MODELLEL!

ke_pernyo_foto_2024-03-08_18_53_27.png

A kéttónusú karosszéria többféle modern színnel hangsúlyozza ki az LBX Cool dinamikus megjelenését. A csiszolt felületű, 18" könnyűfém keréktárcsák teszik teljessé az autó vonzó megjelenését. Mindez már azelőtt lenyűgözi, mielőtt még helyet foglalna a kézzel varrott volán mögött.

LUXUS, AMI FELSZABADÍT Az LBX utasterének különböző stílusai, árnyalatai és anyagai segítségével még inkább kifejezheti a saját, egyedi stílusát. Az LBX Coolban fekete bőr- és velúr ülésborítás talál egyedi hímzésekkel. A testre szabható világítás a kedélyállapotának megfelelő hangulatot teremt - ezt a hangulatot fokozza a vezetőközpontú Tazuna utastér. A minimalista műszerfal széles szélvédőre vetített vezetési információs kijelzővel és 12,3" LCD képernyővel fokozza a tágasság érzetét. ERŐ, AMELY MAGÁVAL RAGAD Az LBX Cool esetén korántsem igaz, hogy a stílus minden más felett áll.

A minden LBX változatban szerepet vállaló Lexus öntöltő hibrid hajtásláncot is teljesen újratervezték, hogy egyensúlyt teremtsen a környezetvédelem és a vezetési élmény között. A motor könnyű súlya és alacsony súlypontja hozzájárul a kiváló dinamikához. Még a vezetési élmény is testre szabható: az LBX Cool a kormány mögötti váltófülekkel vezérelhető szekvenciális váltót kapott, amely teljes irányítást biztosít. Ha azonban a teljesen automata váltó nyújtotta könnyedségét kedveli, semmi akadálya - az autó így is hatékony, mégis élvezetes vezetést biztosít.

ke_pernyo_foto_2024-03-08_18_56_23.png

KONNEKTIVITÁS, AMI MŰKÖDIK Ahogy azt bizonyára el is várja, a vezeték nélküli Apple CarPlay okostelefon-integráció az alapfelszereltség részét képezi. Így a gondosan megtervezett 9,8" központi képernyőn minden olyan funkciót elérhet, amelyre egy autóban szüksége lehet.

Az LBX Cool talán egy kompakt autó, de a stílusa kiemelkedő.

FEDEZZEN FEL MÉG TÖBBET ONLINE! Fedezze fel és foglalja le online az LBX modellt! Honlapunkon könnyedén megismerheti és megtalálhatja az életstílusához leginkább illő felszereltségi szintet, emellett pedig világszínvonalú szolgáltatásainkról és finanszírozási ajánlatainkról is tájékozódhat. https://www.lexus.hu/new-cars/lbx-world-premiere

ke_pernyo_foto_2024-03-08_18_53_58.png

MINDENBŐL A LEGJOBB: 18 karátos LONGINES karóra

Infláció, háborúk és Covid, fokozódó nemzetközi helyzet. Nem csoda, hogy egyre divatosabbá válik az arany, befektetési célból vásárolva is. Húztak tehát egy merészet a svájci központban, és 1000 darab színarany, két időzónás Longines Masterrel szórták meg a piacot rögtön évkezdésnek. Nézzük meg hogy sikerült!

L2.844.6.71.2

A Master széria 2005 óta található meg a Longines kollekciójában. Az óragyártás valódi hagyományát és a legjobb mechanikus szerkezeteket sűrítik ezekbe a modellekbe. Az órakedvelők itt olyan komplikációkat találhatnak, mint a holdfázis kijelzés, vagy a retrográd mutatók.

Ezt a kiemelkedő sorozatot egészíti most ki a Longines két 40 milliméter átmérőjű, tömör arany tokos kiadással. Mindkettő egyenként 500 darabban limitált és exkluzív L844.5 szerkezettel rendelkezik. A 2N jelölésű 18 karátos arany változat referenciaszáma L2.844.6.71.2, az 5N pedig L2.844.8.71.2.

L2.844.8.71.2

Előbbi a hagyományos sárga arany, amely a 75% arany összetevő mellett még ezüstöt tartalmaz nagyobb arányban. Az 5N, vagy más néven rozéarany szintén fémötvözet, azonban az arany és ezüst mellett több rezet is tartalmaz, innen kapja vöröses színét.

2-025-03-0177_d_3.jpg

 

Minden másban azonos a két kiadás. A szerkezet a Longines esetében már sztenderdnek tekinthető szilícium hajszálrugóval szerelt, amely a jelenleg ismert legjobb megoldás ennek a rendkívül érzékeny és a pontosságot nagy mértékben befolyásoló alkatrésznek a kialakítására

_black_and_white_modern_luxury_watch_facebook_ad.png

A fenntartható Divat éve lesz 2024!

A fenntartható divatról szóló könyvek közül kiemelkedik Csalár Bence "A fenntartható divat kézikönyve".

Ez a könyv a fenntartható és ökotudatos divat világát járja körül, számos interjúval és tanáccsal, hogy hogyan lehetünk tudatos vásárlók és divatfogyasztók. A könyv érdekes sztorikat és praktikákat kínál a fenntartható divat területén való eligazodáshoz, beleértve a biopamut és újrahasznosított anyagok használatát, ökocímkéket, víztakarékos és kemikáliamentes ruhatisztítási tippeket, valamint a hazai vintage és second hand boltokat.

isbn-978-615-5417-91-7.jpg

A könyv online megvásárolható a Boook webshopjában.

Továbbá egy másik könyv, ami a fenntartható divatról szóló olvasmánylistán szerepel, a "Divatozz úgy, hogy a Földnek is jó legyen", amely a kapszulagardrób koncepcióját mutatja be, összpontosítva arra, hogyan lehet kevesebb ruhával is stílusosan öltözködni, miközben csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ez a könyv tippeket ad a kapszulagardrób kialakításához, arra összpontosítva, hogy hogyan lehet kevesebb ruhadarabbal több variációs lehetőséget teremteni, valamint arra, hogyan óvjuk meg meglévő ruháinkat és hogyan válasszunk fenntartható anyagokat​.

isbn-978-615-5417-91-7_1.jpg

Ezek a könyvek hasznos források lehetnek mindazok számára, akik érdeklődnek a fenntartható divat iránt, és szeretnének többet megtudni arról, hogyan lehetnek tudatosabbak a divat terén.

 

 

 

A 7 LEGJOBB NŐI ÓRA 2024-RE

RADO női karóra

02_rado_centrix_r30019744.jpg

 

A férfiaknak szóló szubjektív ajánlásunk mellett a hölgyeket is szeretnénk segíteni néhány ötlettel. Az utóbbi hónapokban megjelent közép- és felsőkategóriás óramárkák kínálatából választottunk ki hetet, amelyekkel az előttünk álló évnek magabiztosan ragyogva vághatunk neki.

 01_rado.jpg

Rado Centrix Automatic Diamonds

Modellszám: R30019744

A közkedvelt Centrix szériát nemcsak technikailag, hanem esztétikailag is átdolgozta a svájci óragyártó. A módosított modell lekerekített zafírkristály óraüveget kapott, amely egészen az ívelt tok pereméig ér, és egybeolvad a domború zafírkristály peremével.

Az ikonikus időmérő általános megjelenését teljessé teszik a tok formájához igazított csatot tartó fülek, valamint a rózsaarany színű PVD-bevonattal ellátott rozsdamentes acél fémcsat, amelynek középső csatszemei fehér high-tech kerámiából készültek.

A 30,5 mm átmérőjű óratok belsejében a hárommutatós, elem nélküli, tisztán mechanikus működésű R763 szerkezet meghaladja a szabványos pontossági tesztek követelményeit, köszönhetően a mágneses mezőnek ellenálló Nivachron™ hajszálrugónak. Ez fokozott megbízhatóságot és pontosságot biztosít. Az óra 50 m-ig vízálló, és 80 óra járástartalékot kínál.

 

 tag_heuer_carrera_date_cover.jpg

TAG Heuer Carrera Date

Modellszám: WBN2313.BA0001

 

E jellegzetes TAG Heuer Carrera büszke és ragyogó rózsaszín számlapja összetéveszthetetlen. Ez a merész és minden kihívásra kész, feltűnő acélóra megmutatja a személyiségét annak, aki viselni meri. A céltudatosság jelképe.

 tag-heuer-carrera-date-wbn2313_ba0001_0002_1_wbn2313_ba0001_hero_pink_fullframef.webp

A számlap síkjából kiemelkedő rakott indexek acélos csillogása, és a sötétben világító fehér Super-LumiNova® lakkozás remek kontrasztot biztosít a háttér élénk rózsaszínével. Az elkeskenyedő H alakú szemekből összeállított fémcsat a megbízhatóság és kényelem kombinációját nyújtja.

 

Mido Rainflower Blossom

Modellszám: M043.236.11.101.00

06_mido_rainflower_blossom_m043_236_11_101_00.jpg

A számlap és óraszerkezet egyes elemeit díszes alakzatokban kivágó megjelenés régóta hódít az óragyártásban. A csontvázasításnak nevezett megoldás első alkalommal jelenik meg a Mido kifejezetten nőknek szánt kollekciójában. Az új és merész Rainflower Blossom finom vonalakkal rendelkezik, amelyeket a szingapúri kortárs ArtScience Múzeum lótuszvirág formája ihletett.

A fehér gyöngyházból készített számlap közepén kifejezetten nőies szirmok fonódnak össze. Az áttört virágminta közepén a Caliber 80 elnevezésű, legújabb generációs automata szerkezet csodálható meg, amelynek egyes elemeit csiszolással és véséssel tovább díszítettek. A Mido Rainflower Blossom arra invitálja viselőjét, hogy magabiztos eleganciával szemlélje az idő múlását.

 

Mido Rainflower órák: https://www.watchdeluxe.hu/mido/?model=mido-rainflower 

 

 

Longines La Grande Classique de Longines

Modellszám: L4.512.4.87.0

 la-grande-classique-de-longines-l4-523-0-50-2-detailed-view-f1bd448e9ec8e376aeccd267744581b3.png

Az 1992-ben elindított La Grande Classique de Longines nagy szerepet játszott a szárnyas homokóra márka hírnevének megalapozásában. Az időtlen stílus vonzerejét árasztó széria a Longines klasszikus eleganciájának és időtlen kialakításának szimbóluma. Kiemelkedik a teljes kollekcióból karcsú vonalvezetésével és a változatok széles palettájával.

 la-grande-classique-de-longines-l4-523-0-50-2-detailed-view-14710d7b41c90dc2d0f467b5e78e8701.png

Az elképesztően vékony fémtokba fehér gyöngyházból kivágott számlapot illesztettek, amelyre 12 Top Wesselton VS-SI gyémánt került. A szériára jellemző egyedi kialakítású szíjtartó fülekhez egy hófehér, aligátorbőr óraszíj kapcsolódik.

 

 

Montblanc Bohème Day & Night

Modellszám: MB119936

10_montblanc_bohe_me_day_night.webp

A Bohème a Montblanc első számú női termékcsaládja, amely az órakészítés legnemesebb és legfinomabb megoldásait mutatja be. A széria az egyszerű kezelhetőséget ötvözi az időtlen dizájnnal, miközben egyedi funkciókkal van ellátva korunk független női számára.

 

11_montblanc_bohe_me_day_night_bo_rszi_jas_va_ltozatban.jpg

A Montblanc Bohème Day & Night 34 mm-es tokja rozsdamentes acél. Az ezüstösen fehér számlap közepén guilloché díszítést találunk. A mutatók rózsaarany bevonatúak és valódi gyémántok jelzik az órákat. A nappalt világoskék égbolt és aranyszínű nap, míg az éjszakát egy mosolygó aranyszínű hold jelzi a csillagokkal díszített sötétkék égbolton. A Montblanc Bohème Day & Night komplikáció legalább annyira romantikus, mint amennyire praktikus, mivel a koronával könnyen beállítható anélkül, hogy véletlenül megváltoztatnánk a dátumot.

 12_tudor_black_bay_31.jpg

Tudor Black Bay 31

Modellszám: m79600-0004

Az első női TUDOR órák az 1930-as évek elején jelentek meg. A TUDOR akkori női óráinak esztétikája összhangban volt a kor divatjával: Art Deco stílusú, téglalap, hordó vagy ferde oldalú tokkal.

Az ékszer és az időmérő határán a márka női karórái kecsességükkel és megbízhatóságukkal tűntek ki. A TUDOR alapítójának, Hans Wilsdorfnak az volt az elképzelése, hogy a hölgyek számára olyan karórát kínáljon, amely ugyanolyan megbízható, mint első márkája, a Rolex, de elérhetőbb áron.

 

 

2022-ben a TUDOR bevezette a Black Bay termékcsalád új változatát kéttónusú acélból és sárgaaranyból, fix lünettával. A Black Bay 31 modellek egyedi szépséget hoznak a Black Bay vonalba. A polírozott, ívelt tokjaik olyan esztétikai nyelvezetet használnak, amely kissé eltér a márka ikonikus műszeróra-kinézetétől, hogy egy finom megjelenésű, sokoldalú, sikkes stílust képviselhessen.

 

 

Norqain Adventure Sport 37mm

Modellszám: N1800C89A/W181

14_norqain_adventure_sport_37mm.webp

Az Adventure termékcsalád a természet hatalmas játszóterének – a hegyi ösvényeknek és csúcsoknak, tengerpartoknak és hullámoknak - a felfedezését és a meghódítás izgalmát testesíti meg. Az egyedi NORQAIN logót, amely két szembe állított N betűből áll, a svájci hegyek ihlették.

15_norqain_adventure_sport_37mm.webp 

A 37 milliméter átmérőjű 316L típusú rozsdamentes acélból készült óratok tetején mindkét oldalán tükröződésmentes bevonattal ellátott zafírkristály üveget találunk. Az elforgatható lünetta közepére fehér kerámiabetét került. A mechanikus szerkezet 41 óra járástartalékot biztosít.

 

 

Luczay Szabolcs

 

 

01_rado.jpg

Ajándékötletek 30-60 év közöttti férfiaknak

A férfiak 30 és 60 éves kor közötti csoportjában az ajándékválasztás sokszor függ az egyén érdeklődési körétől, hobbijaitól és életstílusától. Azonban, néhány általános ötlet, amelyek gyakran népszerűek ebben a korcsoportban:

  1. Technológiai eszközök: Okosórák, fülhallgatók, legújabb generációs mobiltelefonok vagy más okoseszközök.
  2. Sportfelszerelések: Golfütők, futócipők, kerékpár vagy edzőterem tagság.
  3. Személyre szabott ajándékok: Gravírozott órák, névre szóló tollak vagy egyéni hobbikhoz kapcsolódó tárgyak.
  4. Élményajándékok: Sörkóstoló, vezetési élmény (pl. sportautóval), horgászat vagy ejtőernyőzés.
  5. Bor és gasztronómia: Minőségi borok, prémium szeszes italok, gourmet élelmiszerek vagy főzőtanfolyam.
  6. Utazás és kikapcsolódás: Hétvégi kiruccanások, wellness hétvégék vagy kulturális programok.
  7. Olvasmányok és könyvek: Bestsellerek, szakmai könyvek vagy hobbikhoz kapcsolódó irodalom.

Fontos, hogy figyelembe vegyük az adott személy egyedi érdeklődését és igényeit, hogy az ajándék igazán személyre szabott és értékes legyen számára.

Malatinszky Kúria Szőlőbirtok az egyik legismertebb pincészet a villányi borvidéken1997-ben alapította Malatinszky Csaba, korábbi budapesti sommelier, aki borkereskedőként Európa számos borvidékét bejárta az 1990-es években.

malatinszky-kuria-maghari-2017-0-75l-117416.png

okinawa.jpeg

01-montblanc-maria-callas-special-edition-ballpoint-038-fountain-pen.jpg

09_m049_526_11_041_00.png

Elegancia és minőség : Longines Dolce Vita Mini

MINI DOLCEVITA

Elegancia a legapróbb részletekig

 

09_l5_200_0_05_2_mentazo_ld_sza_mlap_aranyozott_sza_mokkal_e_s_mutato_val.jpg 

A Mini DolceVita büszkén tör be a piacra. Ez a dinamikus nők számára készült modern ékszeróra minden részletével kifejezi az időtlen stílust. Visszafogott stílusú tokkal, lágy vonalakkal és új tervezésű rozsdamentes acél szíjjal ez a modern klasszikus éppoly divatos, mint elegáns. A Mini DolceVita múltja lenyűgöző: az órát egy 1927-ben létrahozott Longines legenda és természetesen az eredeti 1997-es DolceVita kollekció ihlette. Ehhez a kollekcióhoz kötődik az ismert szlogen: „Az elegancia egy hozzállás”. A Mini DolceVita felfrissíti ezt a történetet az új generáció számára.

 

A Mini DolceVita kollekció minden modellje téglalap alakú, 21,5x29 mm-es rozsdamentes acél tokkal rendelkezik. Az órákat a rendkívüli pontosságú L178 kvarc szerkezet hajtja. 30 méterig (3 bar) vízállóak.

 

Az új Mini DolceVita kollekció kiemelkedő eleme a tok körül található 38 IF-VVS Top Wesselton gyémánt. A téglalap alakú tokon belül található az új Cosmo körszámlap a kompromisszumok nélküli eleganciára hívja fel a figyelmet. A karcálló zafírkristályon keresztül látható Cosmo számlapot finom kontrasztok jellemzik, ezüst napsugaras háttérrel, fehér matt órasávval és kis, kerek másodperc alszámlappal.  A festett római számok és a kék acél mutatók jól olvashatóak a számlap világos árnyalatainak köszönhetően.

 

05_l5_200_4_75_6.jpg 

 

Ez az új Mini DolceVita egy új tervezésű, rozsdamentes acél szíjjal kerül forgalomba, amely 198 láncszemének köszönhetően kiemeli az óra ékköves hangulatát, miközben rendkívüli kényelmet biztosít.  Merészen modern, ideális kiegészítője a szemet gyönyörködtető karórának.

 

Ismerkedés a kollekcióval: egy mini óra, számos választékban

 

A Mini DolceVita órák számos színválasztékban és formában érhetőek el. Az új modellek közül hat karóra esetén a tokot gyémántok szegélyezik. A fent bemutatatott klasszikus modellen kívül forgalomba került egy hasonló kialakítású óra téglalap alakú számlappal, amelyet flinqué díszítés és finom geometriai mintázatú guilloche hatású számlap jellemez, festett római számokkal és kék acél mutatókkal.  A másodpercmutató 6 óránál egy négyzetes alszámlapon található.

 

A kollekcióban négy gyémántokkal kirakott karórát mutattak be különböző divatos színekben: elefántcsontfehér, mentazöld, virág rózsaszín és derűs kék.  A szíjak tökéletesen illeszkednek a téglalap alakú számlap színéhez. Emellett a belső guilloche hatású négyzet feltűnő kontrasztot teremt. Az aranyozott római számok és mutatók 3D benyomást keltenek, egyedi esztétikus megjelenést kölcsönözve.  A hozzáillő bőrszíjakkal a Mini DolceVita elegáns ízlésvilágának méltó utódjai.

 

Az új Mini DolceVita család öt referenciát tartalmaz visszafogott, gyémánt nélküli tokkal. A változatosság ismét lenyűgöző. A téglalap alakú modellekhez ezüst homokfúvott felületű Cosmo számlappal rendelkező órák csatlakoznak. Mindegyik modell az új tervezésű rozsdamentes acél szíjjal vagy fekete bőrszíjjal kapható. A római számlappal rendelkező óra piros szíjjal is elérhető.

 

Minden Mini DolceVita modell tökéletesen megtestesíti a kollekcióra mindig is jellemző eleganciát és az olasz édes élet filozófiát. Ezek a lenyűgöző ékszerórák nemcsak gazdag örökségre épülnek, hanem kompromisszumentes  kortárs modellek is a dinamikus, lendületes hölgyek számára.

 

 

 

 

 

Karácsonyi ajándékot keresel ? 3 Női karóra ami biztosan leveszi a lábáról

Te sem szereted sem a túl nagy, sem a túl kicsi méretű karórákat? A GUESS 2023-as őszi – téli kollekciójával pár különleges, mid-size darab  érkezett a kínálatba.

 1. EVE – AZ EGYSZERŰSÉG JEGYÉBEN

 

Első pillantásra szinte fel sem tűnik termékcsalád különlegessége, mely lekerekített négyzetes tokformájában rejlik. A finom vonalvezetésnek, és minimalista kivitelezésnek köszönhetően az EVE kollekció a klasszikus eleganciát képviseli a szezonban. Számlapján mindössze kettő apró díszítőelem található: a 12-es és 6-os indexnél. Három színvariánsban elérhető; rozsdamentes acélból készült alapját ezüst, sárga- valamint rózsaarany színű bevonattal is megtalálhatjátok viszonteladóinknál.

Ezüst: GW0615L1, Sárgaarany: GW0615L2, Rózsaarany: GW0615L3

2. RUMOUR – KLASSZIKUS, EGY KIS CSAVARRAL

 

Olyan órát keresel, mely hétköznapokon és alkalmakkor is tökéletes kiegészítő lehet számodra? Akkor a Rumour kollekciót Neked találták ki. Habár fémszíjas karórákról beszélünk, a tervezők a klasszikus csatszemek helyett, egy formabontó, fonott hatású desgint alkottak meg ennek a típusnak. Az óratok ez esetben klasszikus kör alakú, a számlap díszítése szinte minimális, mégis tökéletes összhatást kelt.

Ezüst:  GW0613L1, Sárgaarany: GW0613L2, Rózsaarany: GW0613L3

3. FIREWORK – CSILLOGÁS MINDEN MENNYISÉGBEN

 

Fényesre polírozott fémszíja, apró bagett-kristályokkal körberakott lünettája és csillámmal gazdagon megszórt számlapja teszi a FIREWORK termékcsaládot a Guess mid-size női karórakollekció egyik leglátványosabb tagjává. Ezüst és sárgaarany színváltozatban elérhető.

Ezüst: GW0602L1, Sárgaarany: GW0602L2

Forrás: www.chrono.hu

Vonzd be a pénzt a színekkel: színpszichológia

Bár a színek viselésének hatása a pénzre és a sikerre nem tudományosan igazolt tény, a színpszichológia azt sugallja, hogy a színek befolyásolhatják az érzelmeinket és a viselkedésünket. Néhány színt azonban általában pozitív tulajdonságokhoz társítanak, és kedvező benyomást kelthetnek. Íme néhány szín, amelyeket fontolóra vehetsz mindennapi öltözködésed során:

  1. Kék: A kék gyakran társul a megbízhatósághoz, a hozzáértéshez és a szakmai megjelenéshez. Nyugodtságot és megbízhatóságot sugározhat. A kék viselése jó választás lehet munkahelyi helyzetekben.

  2. Zöld: A zöld gyakran kapcsolódik a növekedéshez, a bőséghez és a gazdagsághoz. Az anyagi siker szimbóluma lehet. A zöld viselése emlékeztethet a pénzügyi célokra.

  3. Fekete: A fekete egy klasszikus szín, amelyet a szofisztikáltsággal, a hatalommal és az autoritással társítanak. Magabiztosságot és szakmai megjelenést sugározhat. Fontos azonban vigyázni, hogy ne túlozzuk el, mert túl sok fekete túlzottan formálisnak tűnhet.

  4. Piros: A piros egy merész és figyelemfelkeltő szín, amely az energia, a szenvedély és a cselekvéshez kapcsolódik. A céltudatosságot és a motivációt szimbolizálhatja. A piros viselése segíthet kitűnni és erős benyomást kelteni.

  5. Lila: A lila gyakran kapcsolódik a kreativitáshoz, a luxushoz és az eleganciához. Egyediséget és kreativitást sugározhat. A lila jó választás lehet a kreatív szakemberek számára.

  6. Sárga/Arany: A sárga és az arany a optimizmus, boldogság és gazdagság színei. A pozitív hozzáállást és a derűs hozzáállást szimbolizálhatják.

  7. Fehér: A fehér a tisztaság, az egyszerűség és a világosság szimbóluma. A tisztaság és a semlegesség érzését sugározhatja. A fehér jó választás lehet hivatalos alkalmakkor vagy amikor barátságosnak szeretnél tűnni.

  8. Barna: A barna gyakran kapcsolódik a stabilitáshoz és az megbízhatósághoz. A talajhozragadtságot és a gyakorlati gondolkodást szimbolizálhatja. A barna jó választás lehet egy professzionális, mégis barátságos megjelenéshez.

Emlékezz arra, hogy bár a ruházat színe befolyásolhatja, hogyan érzed magad, és hogyan látják mások, a siker elsősorban a tetteiden, készségeiden és gondolkodásmódodon múlik. Ezek a színek vizuális jelek lehetnek a magabiztosság növeléséhez és egy bizonyos kép projekciójához, de alapvető fontosságú, hogy tartalmazd ezt a megjelenést tettekkel és kemény munkával is.

Mi a színpszichológia?


A színpszichológia annak tanulmányozása, hogy a színek hogyan befolyásolják az észleléseket és a viselkedést. A marketingben és a márkaépítésben a színpszichológia arra összpontosít, hogy a színek hogyan befolyásolják a fogyasztóknak a márkáról alkotott benyomásait, és hogy meggyőzik-e a fogyasztókat, hogy fontolóra vegyenek bizonyos márkákat vagy vásároljanak.

Ez egy fontos tanulmányi terület, amelyet figyelembe kell venni marketingeszközök létrehozásakor, egy új vállalkozás felépítésekor vagy egy meglévő vállalkozás márkaváltásakor. Gondoljunk csak bele:

A "A színek hatása a marketingre" című tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a termékekről alkotott elhamarkodott ítéletek akár 90%-a is alapulhat pusztán a szín alapján.

A probléma a színek pszichológiájával a marketingben és a márkaépítésben
Számtalan kísérlet történt arra, hogy osztályozzák, hogyan reagálnak az emberek a különböző egyedi színekre:

Az igazság azonban az, hogy a szín túlságosan függ a személyes tapasztalatoktól ahhoz, hogy általánosan lefordítható legyen konkrét érzésekre. A kutatások azt mutatják, hogy a személyes preferenciák, a tapasztalatok, a neveltetés, a kulturális különbségek és a kontextus megmossák az egyes színek ránk gyakorolt hatását.

Tehát az az elképzelés, hogy az olyan színek, mint a sárga vagy a lila, képesek valamiféle hiperspecifikus érzelmeket kiváltani, körülbelül olyan pontos, mint a szokásos tenyérjóslás.

Gondoljunk csak arra, hogy mennyire pontatlanok az olyan általános kijelentések, mint például "a zöld nyugalmat jelent". A kontextus hiányzik: Néha a zöldet környezetvédelmi témák márkázására használják, mint például a Seventh Generation, máskor viszont pénzügyi terek márkázására, mint például a Mint.

És bár a barna hasznos lehet a robusztus vonzerőhöz - lásd, hogyan használja a Saddleback Leather -, más kontextusban elhelyezve a barna használható meleg, hívogató érzés keltésére (hálaadás) vagy az étvágy felkeltésére (minden csokoládéreklám, amit valaha is láttál).

 

A téli depresszió egyik hatásos ellenszere lehet a társasozás

ke_pernyo_foto_2023-12-04_19_22_24.png

 Az interaktív játékasztal minden korosztályt és közösséget összehoz
 
Az interaktív, digitális társasjáték asztal jó alternatíva a telefonozás és a céltalan netes szörfözés helyett a fiatal generáció számára, az idősebbek pedig új ismereteket szerezhetnek általa. Az adventi időszak remek alkalom arra, hogy a család felelevenítse a társasjáték nosztalgikus élményét modern formában.
 
Szinte minden családban, ahol gyerek van, elhangzanak a következőkhöz hasonló mondatok: „Tedd le a mobilt, amíg vacsorázunk!“, „Ma már eleget gépeztél, kérlek, keress más elfoglaltságot!“. Kezd felnőni egy generáció, amely szinte kütyüvel a kezében született, ők a karantén alatt tableten tanultak, játszottak és azon tartották a kapcsolatot a pajtásokkal, családtagokkal. A kamaszok is a telefonjukon élik a társasági életük nagy részét, érthető, hogy nem örülnek, ha korlátozni szeretnénk őket ebben. Egyre nehezebb a gyerekeket rávenni a klasszikus táblajátékokra, és ha sikerül is bevonni őket, nem könnyű fenntartani az érdeklődésüket. Egy digitális táblajáték lehet a köztes megoldás, amely a gyerekeknek első látásra vonzó, és ötvözi a klasszikus táblajátékok minden előnyét a digitális eszközökével. A gyerekek számára a legértékesebb, a szülőkkel töltött, élményekben gazdag idő, a szülőknek pedig két legyet üthetnek egy csapással, hiszen a közös játék nemcsak minőségi idő a családdal, hanem tökéletes stresszlevezető is.
 
„Kríziskezelő szakemberként azt gondolom, hogy a túlzott kütyühasználat a fiatalok körében főleg mentális problémákat okoz. A többség átlépi azt a határt, amikor már nem fejleszt a digitális eszköz, hanem inkább rombol. A mentális problémákon felül más egészségügyi bajokat is okozhat a túl sok kütyüzés: hiperaktivitás, szorongás is felléphet negatív hatásként, a szociális érésben is okozhat károkat, hiszen nehezebben kapcsolódnak a gyerekek másokhoz, alig-alig kommunikálnak. A legújabb kutatások megmutatták, hogy idegrendszeri problémáktól az emésztési bajokig, sokféle káros hatása lehet a túlzásba vitt gépezésnek.“ – állítja Murányi Edina, ESPT parapszichológus, gyermek- és felnőtt kríziskezelő tréner, a Murányi Empraxis Edukációs Központ alapítója.
 
Tiltás helyett alternatív megoldás
 
Olyan kikapcsolódást kell ajánlanunk a gyereknek a gépezés helyett, ami ugyanúgy örömforrást jelenthet neki. A családdal, barátokkal eltöltött minőségi idő közös élményeket teremt, ami rendkívül fontos a gyerekek fejlődése és lelki jóléte szempontjából. A társasozás éppen ilyen tevékenység, még a sötét, hideg, téli napokon is felvillanyozó alternatíva a gépezés helyett.
 
„A közösségformáló játékokkal kiválóan tudjuk egyensúlyozni a túlzott mobilozás okozta elszigeteltséget. A társasjátékozás közös élményeket szül, beszélgetést, vagyis minőségi kommunikációt indíthat el az idősebb és a fiatalabb korosztály között. Ma már nagyon ritka, ha több generáció együtt tevékenykedik, szórakozik, és a társasjáték egy remek formája, hogy ez megvalósuljon. Minden olyan eszközt pártolok, ami ezt a kapcsolatot az idősebbek és a fiatalok közt erősíti vagy elősegíti.“ – teszi még hozzá Murányi Edina.
 
Negatív tapasztalat adta a játékasztal ötletét
 
„Néhány éve, karácsonykor jött a digitális játékasztal ötlete. A négy saját gyerekünk közül kettőnek a párjai is velünk volt aznap, tehát hat  fiatal ünnepelt nálunk. Amikor a férjemmel leszedtük az asztalt, arra lettünk figyelmesek, hogy a nappaliban teljes a csend. Ahogy odapillantottam a kanapéra, elfacsarodott a szívem: mind a hatan a telefonjukat bámulták. Milyen karácsony az, amikor a családtagok nem egymással foglalkoznak? – ezt a kérdést nemcsak magamban tettem fel, hanem hangosan is kimondtam. Mennyire megváltozott a világ, hogy a netet bújják ahelyett, hogy együtt játsszanánk, mint azelőtt. Erre a férjem átölelt és azt mondta, hogy semmi baj, majd csinálunk egy digitális társasjáték asztalt és majd azt nyomogatjuk együtt. Egy másodperc alatt átfutott az agyamon, hogy valóban milyen jó lenne! Ha új formában látnák a régi kedvenc játékainkat, csak be tudnánk vonni a fiatalokat is!“ – meséli Szenes Nicolette, a TouchGameTable interaktív játékasztal társalapítója.
 
Nicolette és férje elkezdték feltérképezni a lehetőségeket. Felhívták az ötlettel egy gyerekbarát szálloda igazgatóját, akiről tudták, hogy szereti az innovációkat és nem fél ki is próbálni azokat. A szakember rögtön nyitott volt az újdonságra, ami nagy löketet adott a vállalkozás beindításához. A szállodaigazgató is egyetértett, hogy felnőtt egy generáció, amely rajong a digitális eszközökért. Őket már nem lehet a 10-20 évvel ezelőtti módon szórakoztatni, de az ő szüleik is arra törekednek, hogy értelmes dolgokkal szórakozzanak a gyerekeik.

Mentális egészség és közös játékélmény
 
„A társasjáték a folyton változó világban egy állandó örömforrás lehet, új érzelmeket vált ki, aktivizál, fejleszt, összekapcsol, ez mind fontos a mentális egészség megtartásában. Nagyon fontos, hogy a rendszeres társasjátékozásnak prevenciós szerepe van, mert megelőzheti a szorongást, a pánikrohamok, a depresszió kialakulását és egy biztos örömforrás, amihez mindig nyúlhatunk. Egyes játékok csapatépítésre, összekovácsolásra is jók, hiszen versengésből együttműködést tud kialakítani.“ – sorolja a játék előnyeit Murányi Edina.
 
Jelenleg harmincféle, saját fejlesztésű program elérhető a digitális társasjáték asztalokon, a játékok kiválasztásánál az az egyik vezérelv, hogy legalább négy ember játszhassa, hogy mindenképp megvalósuljon a társasági szórakozás. A digitális forma lehetőséget ad arra is, hogyha csak ketten vagy hárman jelentkeznek be a társasba, akkor két, három oldalon jelenik meg a játék. A harminc játék között van logikai és stratégiai játék, de olyan klasszikus is megtalálható, mint a sakk. A készítők célja az volt, hogy olyan játékokat kínáljanak, amiket ők maguk is szívesen  játszanak a gyerekükkel, vagyis ami fejleszt és szórakoztat egyszerre. A játékok felhőben vannak, folyamatosan bővül a kínálat, tehát időről időre minden eszközre kerülnek új játékok is.
 
A TouchGameTable-asztalokat ma már nemcsak hotelekben, hanem csapatépítő tréningeken, különféle családi és üzleti rendezvényeken is használják szórakozás céljából, de már sok családban is az otthoni játékpark része. A  TouchGameTable eddig országszerte összesen 130 ezer órán keresztül nyújtott minőségi kikapcsolódást.

Absolut Fashion története

Az Absolut vodka márka az elmúlt évtizedek során nemcsak az italiparban, hanem a művészet és divat világában is jelentős szerepet vállalt. A kezdeti művészeti kollaborációk után az Absolut a divat világába is betört, ahol az 1980-as évektől kezdve napjainkig izgalmas együttműködéseket és kampányokat hozott létre. Ezek a kollaborációk a divat nagyágyúival és feltörekvő, friss tervezőkkel egyaránt megtörténtek.

ke_pernyo_foto_2023-12-03_11_41_14.png

Az Absolut Fashion projekt során egyes kollaborációk egyszerű hirdetésekre korlátozódtak, míg mások sokkal szélesebb körűvé váltak, beleértve partikat, regionális kampányokat, különleges divatbemutatókat és kiállításokat. Ezek az események és kampányok nemcsak a divat világában, hanem a kulturális életben is fontos szerepet játszottak, tovább erősítve az Absolut márka presztízsét és innovatív jellegét.

 

A közel 30 éves út során számos kiemelkedő momentum történt, amelyek mind hozzájárultak az Absolut márka és a divatipar közötti kapcsolat erősítéséhez. Ezek a pillanatok nemcsak a divat és a művészet iránt érdeklődők számára voltak jelentőségek, hanem azok számára is, akik a kreatív iparágak összekapcsolódásában érdekeltek. Az Absolut így nemcsak a vodka piacán, hanem a kreatív iparban is meghatározó szereplővé vált.

Végre itthon is! – Megnyílt a divatmárka kávézója és delikátesz üzlete

magenta_deli_fotok_2023_1.jpg

A magyar divatmárka más területen is kipróbálja magát

A világ számos nagyvárosában láthatunk már olyan luxus éttermeket, bárokat, amelyhez egy-egy nagy márka adja a nevét, a dizájnerek pedig ki is vették a részüket az enteriőr és a kínálat megtervezésében. Már Magyarországon is van olyan kávézó és deli, amelynek egy divatmárka a névadója.

London, Párizs, Firenze, Szöul, New York, Sencsen, Tokió – ezekben a több milliós városokban nyíltak meg az első dizájner éttermek és kávézók. Rengeteg turista célozza meg ezeket a vendéglátóhelyeket, hiszen egyszerre látványosságok és olyan találkozóhelyek, ahol az ínyencek is megtalálják a számításaikat. Milyen lehet a Dior-cappuccino, a Louis Vuitton-koktél vagy a Tiffany-teasütemény? Garantáltan gourmet, magas minőségű alapanyagokból készülnek és persze a kiszolgálásnak is hoznia kell az elvárt színvonalat a nagy márkák üzleteiben. Ezek a kávézók általában frekventált helyen találhatóak, ahol eleve olyan nézelődők fordulnak meg, akik a brunch vagy délutáni tea után a közelben lévő dizájner üzletbe is bemennek vásárolni. 

Espresso luxus környezetben

A nagy divatmárkák megtalálják gasztronómia terén is azt a célcsoportot, amelynek a ruhákat és a kiegészítőket tervezik. Nem véletlen, hogy a Tiffany Blue Box Cafe a londoni Harrodsban található (a Tiffany and Co. ékszerüzlet szomszédságában), ahol széles kínálattal álltak elő ötórai teázáshoz, az ételeket, italokat természetesen Tiffany-kék porcelánban szolgálják fel. Tokióban összeállt a Ladurée és a Dior, hogy a japán vendégek egy tökéletes párizsi kávézó hangulatát élhesség át náluk. A Dior az enteriőr dizájnban köszön vissza, a Ladurée édességei pedig a kávézó kínálatát színesítik. A Gucci firenzei vendéglátóhelye egész nap nyitva áll a vendégek előtt, napközben luxus kávéházként működik, estétől pedig a bevásárlóutca menő koktélbárja.

Eddig Magyarországon hasonló vendéglátóhelyre nem volt példa, de végre Budapesten is megnyílt az egyik hazai divatmárka saját kávézója és delikátesz üzlete.

magenta_deli_fotok_2023_5.jpg
Pisztáciás kávé és karácsonyi bevásárlás

A Magenta tulajdonosai már a webshop elindításakor ügyeltek arra, hogy dekoratív, jó minőségű élelmiszerekkel töltsék fel a virtuális delikátesz üzletük polcait. A 2022-ben indult Magenta Deli webshopban is már olyan termékeket válogathattunk össze, amelyek nemcsak elhozták a konyhánkba legfinomabb ízeket, de egy-egy termék még díszként is jól mutat az étkezőkben, illetve a kínálat nagy része gasztroajándéknak is remek. 

A márka idén ősszel megint egy újdonsággal rukkolt elő, hiszen megnyitotta Budán a Magenta Deli & Cafét, ahol meghitt hangulatban reggelizhetünk, a kávézó találkozóhelynek is tökéletes, na és persze az üzletben sokáig barangolhatunk a finomságok között. Mivel a gasztroajándék egyre népszerűbb, a tulajdonosok úgy válogatták össze a kínálatot, hogy az év minden szakában ajándékbeszerző hely is legyen.

“Úgy válogattuk össze a üzlet kínálatát, hogy figyelembe vettük, melyek voltak a legkedveltebb termékek az elmúlt egy évben és persze a tavalyi adventi időszakban a Magenta Deli webshopjában. A tea-, méz-, csokoládéválogatásoktól, az olasz konyha minőségi termékein át egészen a magyar, prémium libamájpástétomig nagyon széles a skála, és ünnepi időszakban még a tipikus karácsonyi ajándékok is a polcainkra kerülnek, mint a panettonék vagy a díszdobozos pralinék.” – mondta el Dankó Dániel, a Magenta Deli & Cafe ügyvezetője, a családi vállalkozás egyik vezetője.

magenta_deli_fotok_2023_6.jpg


A Magenta divatmárka alapítóinak a textíliák beszerzése miatt stabil üzleti kapcsolatai alalkultak ki Olaszországban az elmúlt 20 évben, egyértelmű volt, hogy a fő beszerző helyük is ez az a gasztronómiai terület legyen, hiszen rengeteg olyan márka és termék van, amit a Magenta tulajdonosai maguk is nagyon szeretnek. Alapos utánajárás és lelkiismeretes kóstolás után válogatják össze a delikátesz és a kávézó kínálatát. Szerintük idén ezzel a top 10 gourmet finomsággal  érdemes meglepni a szeretteinket, üzletfeleinket, kollégáinkat.

10 ajándéktipp karácsonyra a Magenta Delitől:


Különleges ízesítésű pralinék, bonbonok, csokoládék
Minőségi, olasz prosecco
Panettone díszdobozban
Szarvasgomba pesto vagy carpaccio
Prémium olasz olívaolaj
Teaválogatás ajándékdobozban
Libamájpástétom különböző variációkban
Mézválogatás
Prémium szörpök és lekvárok
Olasz kávékülönlegességek

Kortárs Magyar festők

Kiemelkedő kortárs magyar szobrászok, kerámikusok, festők

 

A magyar kortárs művészeti szcénában számos tehetséges művész alkot, akik lenyűgöző művészi világot teremtenek. Az alábbiakban bemutatok néhány olyan kiemelkedő kortárs magyar festőt, akik sajátos stílusukkal és kreativitásukkal hívják fel magukra a figyelmet.

  1. Bán Klára

    • Kétféle agyagból dolgozik, egy durvább és egy finomabb, képlékenyebb fehér agyagból.

      Sokféle színt használ. A színeket a nyers, kiszárított szoborra - máztól függően többféle eljárással - viszi fel, mely magas hőfokon egyszeri égetéssel éri el a végleges formáját.

      Érzelmeket, hangulatokat, helyzeteket a kerámiával is sokféleképpen lehet kifejezni.

      Széles a lehetőségek tárháza: az elvont tér és színelemek alkalmazásától a naturalista ábrázolásig.

      Precízen megmunkált, finoman kidolgozott, valósághű szobrokkal szeretné az élet sokszínűségét agyagba önteni.

      Elsősorban a női szépséget, eleganciát, anya-gyermek kapcsolatát a mozdulatok harmóniáját igyekszik megjeleníteni.

       bankszimona21x21ker128-scaled.jpgbankcecilia36ker78f-scaled.jpg
  2. Benda Zoltán

    • Benda Zoltán festőművész Hódmezővásárhelyen született 1963-ban. Festészetére jelentős hatással volt a régi vásárhelyi iskola ábrázolásmódja. Festményein a természet szépségét jeleníti meg, hangulatos tájképei mellett könnyed, kisvárosi utcarészletek alkotják témaválasztásának fő irányvonalát. Az évszakok változatosságának, sokszínűségének megjelenítése magával ragadja a szemlélőt. Benda Zoltán képeit nézve szívesen sétálnánk a szinte élőként megjelenített, meleg színeket sugárzó tájakon, utcácskákon.
    • bendaaharomfenyo24x30of81-scaled.jpgA három fenyő 
    • bendamultesjelen50x100of319-scaled.jpg
  3. Bényi Éva

    • Városfestészetében az előző századok nagyvárosai elevenednek meg, melyek megalkotásában a fellelhető korhű dokumentumok felhasználásával alkotja meg az előző század nagyvárosainak forgatagáról készült festményeit. 

      Képei Hollandiába a Jansen Műkereskedőház közvetítésével kerültek forgalomba. Festményei eljutottak Franciaországba. USA-ba Japánba és Ausztráliába is. 

  4. Berencsi Attila – Beri Ary

    • Berencsi Attila, művésznevén Beri Ary, alkotásai a posztmodern művészet jegyeit hordozzák. Festményei absztrakt formákat, geometriai elemeket és intenzív színeket használnak, amelyek a modern élet és a technológia világára reflektálnak.

berencsiszerelmesviragokkozott100x70ov1693-1-scaled.jpgberencsiigezet95x63okasv2491-scaled.jpge336d8cf-ef66-41d7-842a-575fcb1891f6_image.jpg

 

Bihon Győző

Bihon Győző munkái a hiperrealizmus jegyeit viselik. Alkotásai elképesztő részletességgel és élethűséggel ábrázolják a tárgyakat és az embereket, lenyűgöző művészi precizitással.

8e92a5d7-0c39-4145-ae34-724578cd7b8f_image.jpg

bihonabsztraktlatkep50x50ov397-scaled.jpg

bihonbudaipanorama40x49ofa327-scaled.jpg

Bimbi

Bimbi festményei a naiv művészet világába kalauzolnak el bennünket. Alkotásai színesek, vidámak és játékosak, melyek a gyermeki kreativitást és fantáziát tükrözik.

Több országos és külföldi kiállításon vett részt.

Egyéni kiállítások (válogatás):
1988. Gallery 2000 Taiteilla Seura Turku, Finnország
1992. Galleria Castello Rovigo, Itália
1993. Zeneakadémia, Budapest
2002. Városi Galéria Hajdúszoboszló
2003. Körmendi Galéria Sopron
2004. Hajnóczy- Bakonyi-ház Sopron
2007. Bank-Center, Budapest
2005. Galery Isabel Innsbruck, Ausztria
2008. Hajnóczy- Bakonyi-ház ,Sopron
2008. Pál Gyula-terem, Nyíregyháza
2010. Sopron, Pannónia Galéria
2010. Szentendre, Inno-Art Műhely Galéria
2011. Public –Art Szentendre Fődíj
2013. Vajda Lajos Stúdió, Szentendre
2014. Pintér Galéria, Budapest
2014. Kernstok Galéria, Nyergesújfalu
2015. Gerenday-ház Lábatlan
2015. Duna Múzeum, Esztergom
2015. Aba-Novák Galéria, Leányfalu
2016. Egry József Múzeum, Badacsony
2017. Rómer Flóris Múzeum, Győr

Csoportos kiállítások (válogatás):
1990. A Fiatal Művészek Stúdiójának kiállítása az Ernst Múzeumban
1992. STÚDIÓ 92, Magyar Nemzeti Galéria
1992. Duna Galéria, Budapest
2001. Művészet malom, Szentendre
2001. Salon de Prowance,, Franciaország
2009. Szekko, Szentendre Képtár
2009. Szentendrei Art Fesztivál
2010. Budapest Krisztina Pallace, Art-Market
2011. Szeged, Nyári-Tárlat
2012. Local Color, Szentendre
2014. Kép-Tár-Ház, Szombathely
2014. Múzsám, Adria, Szombathely
2014. Várkert Bazár
2015. Fétis Vajda Lajos Stúdió, Szentendre.
2016. 100 éves a Dada VlS, Szentendre

Budapest 150.születésnapját ünnepli

400108645_739241294884333_6028817076986382006_n.jpg

DIVAT & VÁROS

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma a főváros 150. „születésnapja”, azaz Pest, Buda és Óbuda egyesítésének kerek évfordulója alkalmából átfogó kiállításon tárja a közönség elé Budapest divattörténetének legutóbbi 150 évét.

2023. november 17. – 2024. április 14-ig látogatható

A Divat & Város című tárlat november 17-én nyílik meg, és nem csak a város fejlődésének állomásait mutatja be, hanem azt is, hogyan alakította és tükrözte a divat az egyes korok társadalmi és kulturális változásait, milyen szerepet játszott a város identitásának formálásában.


Mikor?

  • 2023-11-16 | Időpont: 10:00

Helyszín: Kiscelli Múzeum - 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

MAKERS’ MARKET A VÁROSHÁZÁN

A Makers’ Market Budapest igazi kulturális programmá nőtte ki magát az évek alatt, a kortárs kézműves alkotásokra nyitott közönség havonta találkozhat egyedi tervezői termékekkel és azok készítőivel.

A kézzel készült termékek értéke önmagában is vitathatatlan, a tervezőkkel való személyes kapcsolat, és az egyedi tárgyak létrejöttének története viszont még mélyebb tartalmat ad nekik.

A Makers’ Market Budapest résztvevői a kortárs design élvonalát képviselő tervezők közül kerülnek ki. A vásáron való részvétel meghívásos alapon, a kurátori csapat egyhangú támogatása mellett történik. A mennyiség helyett a minőségre fektetik a hangsúlyt, számukra az a fontos, hogy az eseményen a kortárs hazai design szélesebb körben és minél magasabb minőségben legyen jelen.

A designerek és kézművesek szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.


Mikor?

  • 2023-11-18 | Időpont: 10:00 - 16:30
  • 2023-11-19 | Időpont: 10:00 - 16:30

Helyszín: Városháza díszudvar, bejárat a Városház utca felől

NINCSEN BUDAPEST ZSOLNAY NÉLKÜL

Klösz György fotókiállításával egybekötött tárlatvezetés Dr. Jánossy Lászlóval, Klösz György ükunokájával

Ha fővárosunk legjellegzetesebb vagy éppen legkiemelkedőbb épített örökségéről kérdezzük akár az itt élőket, akár az idelátogató magyarokat vagy külföldieket, akkor többségük egész biztosan olyan épületeket fog megemlíteni, melyek az alapítás és az első világháború kitörése közötti nagyjából negyven év alatt jöttek létre. Egész biztosan előkelő helyen szerepelne ezen a listán az Országház, a Mátyástemplom vagy az Iparművészeti Múzeum. Ezek az épületek azontúl, hogy elválaszthatatlanok Budapest történetétől még két lényeges vonatkozásban hasonlítanak. Egyfelől mindegyiket megörökítette Klösz György, a városi fényképészet hazai úttörője, másfelől megépítésükhöz nélkülözhetetlen volt egy pécsi úriember, Zsolnay Vilmos és annak gyára. Ezért is mondjuk azt, hogy nincsen Budapest Zsolnay nélkül.

A Klösz Villában bemutatásra kerül Klösz György élete és munkássága, valamint a két tucat fényképe, amelyek Budapest Zsolnay kerámiákkal díszített ikonikus épületeit mutatják be.

A tárlatvezetés a ResoArt Villa belső tereit nem érinti, a ResoArt-Zsolnay gyűjtemény megtekintését nem foglalja magába!

Időpontok:

november 17. péntek – 13:00

november 18. szombat – 10:00

november 18. szombat – 11:30

november 19. vasárnap – 10:00

november 19. vasárnap – 11:30

Egy tárlatvezetésen 20 fő tud részt venni, aminek tervezett időtartama 50 perc. A program előzetes regisztrációhoz kötött, a resoart@resoart.hu email címen. Jegyet a helyszínen készpénzben lehet váltani, az előzetesen már regisztráltaknak, aminek ára 4.000 Ft.


Mikor?

  • 2023-11-17 | Időpont: 13:00 - 14:00
  • 2023-11-18 | Időpont: 10:00 - 11:00
  • 2023-11-18 | Időpont: 11:30 - 12:30
  • 2023-11-19 | Időpont: 10:00 - 11:00
  • 2023-11-19 | Időpont: 11:30 - 12:30

Helyszín: Kőrössy villa - 1071 Budapest, Városligeti fasor 47-49.

PALOTAI DJ SET

DJ Palotai a hazai elektronikus zene egyik meghonosítója, évtizedes tapasztalat és megszámlálhatatlan buli áll már mögötte. Most te is megtapasztalhatod ezt az élményt!

DJ Palotait valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: számtalan év számtalan szavazásán nyerte el a legjobb DJ kitüntető címét.
Több évtizedes tapasztalatával a leginkább tisztelt hazai underground DJ-k közé tartozik. Zenei irányvonalát lehetetlen meghatározni, drum and bass-t éppúgy játszik, mint Britney Spears-t, bossa novát vagy bangrát – amit épp a helyzethez illőnek érez.


Mikor?

  • 2023-11-18 | Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín: Városháza udvar, bejárat a Károly körút felől

FÉNYSUGÁRÚT

Budapest 150. születésnapja alkalmából az emberek birtokba vehetik a Városháza udvarát, valamint november 17-től sétány köti össze a Károly körút és a Városház utca közötti kapukat. Ebből az alkalomból november 17-én és 18-án 17:00-től 22:00-ig a látogatók egy fényből szőtt folyosón haladhatnak majd át. 
Az intelligens robotlámpák segítségével létrehozott tér- és fényinstalláció egyedi atmoszférát teremt a város szívében, miközben hangélmény is kíséri az utazást, amelyben a város zajait is fel lehet majd fedezni. A fények által megteremtett, mozgásélményt előidéző hatások reflektálnak Budapest sokszínűségére és dinamikájára. A 150. születésnap alkalmából a Városháza falainak 150 pontját világítjuk meg.

A fényinstalláció ingyenesen látogatható. A program hossza: 8-10 perc.

Alkotók:
Koncepció: Besnyő Dániel, Kálmán Mátyás, Varga Balázs
Zene:  Pfitzner Áron
Produkció: Centrum Production, Hybrid Production, COLLOC Productions
Kivitelező: SL event
Technikai partner: Visual Europe Group 


Mikor?

  • 2023-11-17 | Időpont: 17:00 - 22:00
  • 2023-11-18 | Időpont: 17:00 - 22:00

Helyszín: Városháza díszudvar, bejárat a Városház utca felől

A ZSIDÓ BUDAPEST 150 ÉVE

Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 150. évfordulója előtt tisztelegve ad  ünnepi koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar a Dohány utcai zsinagógában 2023. november 19-én, vasárnap este fél 8-tól. A hangversenyt Fischer Iván vezényli.

A 150 évvel ezelőtt egyesített magyar főváros előtt tiszteleg a Dohány utcai zsinagógában a hazánk és a világ egyik legjelentősebb klasszikus zenei együttese. Az idén 40 éves Budapesti Fesztiválzenekart a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között tartják számon. A legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusai Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top 10-es listáján a hatodik helyre rangsorolták. 

Nem véletlen, hogy éppen a Dohány utcai zsinagóga, a magyar zsidóság ikonikus épülete ad otthont a Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi hangversenyének. Mindannyian büszkék lehetünk, magyarok, zsidók és nem zsidók, budapestiek és nem budapestiek egyaránt arra, hogy milyen hatalmas fejlődésen ment át a magyar főváros a 19. század második felében, s a fejlődésből kivették a részüket jelentős magyar zsidó személyek is, akik örökre beírták nevüket Budapest és az ország történelemkönyvébe. Zseniális magyar zsidó tudósok, építészek, írók, költők, festők, zeneszerzők, bankvezérek, iparmágnások, hírlaptulajdonosok és művészetpártoló mecénások hagyták tevékenységük nyomát az utókorra. 

A Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében.


Mikor?

  • 2023-11-19 | Időpont: 19:30

Helyszín: Dohány utcai zsinagóga, 1074 Dohány utca 2.

PI SLAM: BP150 SLAM VERSENY

A slam poetry gyorsan az utóbbi évtized egyik legnépszerűbb irodalmi műfajává nőtte ki magát, a Pi Slam művészei pedig most a Merlin Színházba is elhozzák tehetséges slammereiket és izgalmas szövegeiket.

A Pi Slam csapata költőkből, zenészekből, látványtervezőkből és más művészekből áll, akik 2016 óta működtetnek slam poetry klubot. Egyedi tematikájú és látványvilágú estjeiken slamköltők versenyeit élvezheti a közönség. Klubjukkal bejárták a budapesti underground kultkocsmáit: a Gólya után a Gödör, majd a Három Holló volt az otthonuk, de a Manyi és az Ellátó is lehetőséget biztosított nekik. A Pi Slam csapata költőkből, zenészekből, látványtervezőkből és más művészekből áll, akik 2016 óta működtetnek slam poetry klubot. Egyedi tematikájú és látványvilágú estjeiken slamköltők versenyeit élvezheti a közönség. Klubjukkal bejárták a budapesti underground kultkocsmáit: a Gólya után a Gödör, majd a Három Holló volt az otthonuk, de a Manyi és az Ellátó is lehetőséget biztosított nekik.

A csapat tavaly alapította meg az Epicentrum Egyesületet, ami a költészeti estek szervezésén túl 2023 őszétől a Klaudió Civil Központ nevű intézmény üzemeltetője is.

Az eseményre az ÉnBudapestem Applikáción keresztül tudsz regisztrálni. Töltsd le az appot és foglald le a helyed!

További részletek hamarosan!

Az esemény az Alt.bp projektsorozat keretében valósul meg.

Ez az esemény már betelt. Nézz szét a többi program között, vagy légy résen a helyszínen, a meg nem jelent regisztrálók helyeire lecsaphatsz majd!


Mikor?

  • 2023-11-17 | Időpont: 20:00

Helyszín: Merlin Színház - Kisterem, bejárat a Károly körút felől

FLÓDNI

Mi történik, ha összegyúrjuk Stahl Judit gasztronómiai szakértelmét az improvizációs színház legjobbjaival? Egy fantasztikus este a 6szín Teátrumban!

Stahl Judit, az ismert televíziós és számtalan receptkönyv szerzője ezúttal valami igazán különlegeset főzött ki! A recept pofonegyszerű – gondosan összekavarjuk az improvizációs színházat, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét, amit az improvizációs műfaj legjobb színészei tálalnak a nézőknek.A színészek közül mindig négyen játszanak a színpadon, de a főpincér személye állandó marad: Novák Péter, a fergeteges észjárású, az improvizáció műfajában igazán tapasztalt műsorvezető tartja kézben az eseményeket.
A happy end garantált, hiszen a végén minden nézőre ajándék flódni vár a Flódnistól!


Mikor?

  • 2023-11-16 | Időpont: 19:00 - 21:20

Helyszín: 6szín Teátrum, 1066 Jókai utca 6.

A ZENE ÉJSZAKÁJA 2023

A zene éjszakáján a muzsika kilép a szokványos keretek közül! Klasszikus kamaraegyüttesek zenélnek a főváros kedvelt szórakozóhelyein olyanoknak, akik talán ritkábban keresik ezt az élményt a koncerttermekben.

A sokhangú események szervezője a Főváros, a Budapest Brand és a Budapest 150 projekt, a Fesztiválzenekar művészeti partnerként csatlakozik. A fellépők köre a kezdeményezés történetében először nemzetközivé válik. A BFZ művészei mellett ezúttal hangszerükkel érkeznek kedvenc helyeikre a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói, és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is.

Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene, nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is. A koncertek késő délután kezdődnek és egyes helyszíneken akár éjfélig tartanak. 

A részvétel mindenütt ingyenes, de ahol lehet, érdemes mihamarabb asztalt foglalni, mert a helyek hamar elfogynak.

Helyszínek:

  •         XVIII. kerület Tomory Lajos Múzeum telephelye, Herrich-Kiss villa                  
  •         Külvárosi Kávéház – 1041 Budapest István út 26.                     
  •         Béla Bár – Bartók Béla út
  •         KEG Sörház – Orlay utca 1.
  •         Szatyor/Hadik – Bartók Béla út
  •         Mitzi Café – Bartók Béla út
  •         Három Holló Kávéház – Piarista köz 1. 
  •         Magvető Café – Dohány u. 13.  
  •         Lumen – Horánszky u. 5.
  •         Púder Bárszínház  – Ráday u. 8.
  •         ISON – Hársfa u. 25.
  •         Babka Étterem – Pozsonyi út 20.
  •         Turbina Kulturális Központ  – Vajdahunyad utca 4.

A koncertek kezdése főként 18:00 óra, és a legtöbb helyen 22:00 órára befejeződnek. A Három Holló és a Turbina a két helyszín, ahol később is kezdődnek koncertek. A Turbinában az első koncert 23:00 után kezdődik.


Mikor?

  • 2023-11-16

LÉZERJÁTÉKOK TRICIKLIN

Gyakran nosztalgiázol régi videojátékokkal? Ismerősen cseng, ha azt hallod, Snake, Pacman, Asteroids vagy Lunar lander?

A Meetlab csapata pont ezeket költözteti a számítógép képernyőjéről a város homlokzataira! A Meetlab retro videójáték-képernyőkké változtatja Budapest épületeit és homlokzatait: ezúttal a Városháza parkban próbálhatjuk ki gyerekkorunk legendás játékait!

Készen állsz a Pac-Manezésre vagy egy Space Invaders bajnokságra?


Mikor?

  • 2023-11-17 | Időpont: 17:30 - 19:30
  • 2023-11-18 | Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín: Városháza udvar, bejárat a Károly körút felől

THE BUDAPESTER

A The Budapester a város 150. születésnapja alkalmából állít emléket ennek a fényes és sötét napokat egyaránt látott, büszke és olykor esendő metropolisznak.

A The Budapester a nagy múltú The New Yorker, egy kategóriateremtő médium nyomán, más világvárosok mintájára meséli el Budapest történetét. Nápoly, Milánó, Tokió, Brüsszel, Peking, Párizs, Montreál, Barcelona és Tokió után most a budapestiek városi élményeit idézi fel 151 illusztráció, melyek a The New Yorker összetéveszthetetlen borítóit idézik. Ezekből a munkákból nyílik szabadtéri kiállítás a Városháza udvarán. A látogatók 151 kortárs magyar grafikusművész illusztrációin keresztül élhetik meg, milyen is budapestinek lenni.

Kövesd a The Budapester Insta oldalát és szeress bele te is a főváros portréiba!


Mikor?

  • 2023-11-17 | Időpont: 17:30

Helyszín: Városháza udvar, bejárat a Károly körút felől

150 FORINTOS SZÜLINAPI BELÉPŐ BUDAPEST FÜRDŐIBE

Ünnepeld a főváros születésnapját a patinás fürdők egyikében!

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a november 17-i ünnepre 150 forintért kínálja belépőit november 4-től. De ha rendelkezel ÉnBudapestem Applikációval, már november 3-án élvezheted a kedvezményt. Egy letöltött, működő appal a birtokodban lehetőséged van fürdőtől függően 2 vagy 4 jegyet vásárolni a BGyH webshopjában, egyetlen tranzakció keretében. A jegyek csak a november 17-i belépésre érvényesek.

Tudnod kell, hogy a november 3-i ÉnBudapestem Appos jegyvásárlással érdemes lesz sietni, mert aznap csak 2000 db belépő elérhető. A vásárlás során meg kell adnod a neved, a november 17-i belépéskor pedig be kell mutatnod saját névre szóló érvényes lakcímkártyádat budapesti címmel. A fürdők ideiglenes címet is elfogadnak, de annak budapestinek kell lennie és egyeznie kell rajta a vásárló nevének.

Töltsd le az ÉnBudapestem Applikációt és figyeld a naptárat, hogy már november 3-án hozzájuthass a 150 forintos belépőkhöz!


Mikor?

  • 2023-11-17

Miért mondják azt hogy öltözz alakalomhoz illően?

gray_simple_fashion_collection_email_header.png

Az "alkalomhoz illő öltözködés" kifejezés azt jelenti, hogy a ruházatunknak meg kell felelnie az adott esemény vagy helyzet jellegének és elvárásainak. Például egy esküvőn vagy hivatalos eseményen általában elvárják, hogy az emberek elegánsabban öltözzenek, míg egy baráti összejövetelen vagy egy strandon elfogadott a lazább, kényelmesebb öltözék.

Az alábbi okok miatt fontos az alkalomhoz illő öltözködés:

 

  1. Tisztelet: Az alkalomhoz illően öltözködni azt mutatja, hogy tiszteled az eseményt és az ott jelen lévő embereket.
  2. Első benyomás: A ruházatunk gyakran az első dolog, amit az emberek észrevesznek rólunk. A megfelelő öltözködéssel jó első benyomást kelthetünk.
  3. Önbizalom: Amikor úgy érezzük, hogy jól nézünk ki és megfelelően öltöztünk, az növeli az önbizalmunkat.
  4. Szociális normák: Bizonyos társadalmi vagy kulturális normákhoz és elvárásokhoz igazodva öltözködünk, hogy ne érezzük magunkat kirekesztve vagy kényelmetlenül egy adott helyzetben.

A képen látható ruházat például tökéletes lehet egy laza esti kijáráshoz vagy egy koncerthez, de nem lenne megfelelő egy hivatalos eseményre vagy munkahelyi találkozóra.

 

Színpszichológia: vigyázz, mit üzensz a világnak a színekkel, amiket viselsz

Valóban, a színek, amelyeket viselsz, erőteljes üzeneteket közvetíthetnek mások felé, és hatással lehetnek rájuk. Ez a jelenség a színpszichológia alapján működik, amely azt vizsgálja, hogy az emberek hogyan érzékelik és reagálnak a különböző színekre. Íme néhány példa arra, hogy milyen üzeneteket közvetíthetsz a viselt színekkel:
  1. Kék: A kék a nyugalmat, megbízhatóságot és professzionalizmust sugallja. Ha kék ruhát viselsz, azt üzenheted, hogy stabil és megbízható vagy, és komolyan veszed a munkát vagy a helyzetet.

  2. Piros: A piros erős érzelmeket kelt, például szenvedélyt és energiát. Viselve a piros színt, figyelemfelkeltést és önállóságot sugallhatsz, és képes lekötni mások figyelmét.

  3. Sárga: A sárga a boldogságot és az optimizmust képviseli. Ha sárgát viselsz, barátságos és vidám benyomást kelthetsz, valamint azt üzenheted, hogy pozitív hozzáállással rendelkezel.

  4. Zöld: A zöld a természetet és a bőséget szimbolizálja. Viselve zöld ruhát, környezetbarátságot és pénzügyi stabilitást üzenhetsz.

  5. Fekete: A fekete a szofisztikáltságot, erőt és eleganciát sugallja. Bár túlzottan sok fekete ruha szigorú vagy rideg benyomást kelthet, egy jól megválasztott fekete öltözet kifinomultságot mutathat.

  6. Lila: KREATÍV A lila a kreativitást és az egyediséget képviseli. Ha lila ruhát viselsz, azt üzenheted, hogy kreatív és szokatlan vagy, és nyitott vagy az új ötletekre.

  7. Fehér: A fehér a tisztaságot és az egyszerűséget sugallja. Ha fehérben vagy, tisztaságot és átláthatóságot közvetíthetsz, és azt üzenheted, hogy nyitott vagy az új információkra.

  8. Rózsaszín: A rózsaszín általában a nőiesességet, a romantikát és az érzékenységet jelenti. Viselve rózsaszínt, lágy és empátiát sugalló benyomást hozhatsz létre.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyes emberek különbözően reagálhatnak a színekre, és az üzenetek változhatnak a kultúrától és a kontextustól függően is. Tehát figyelj arra, hogy milyen üzenetet szeretnél közvetíteni a viselt színekkel, és alkalmazkodj a helyzethez és a célközönséghez.

Az "Eufória" sorozat példája is jól illusztrálja, hogy a színek milyen módon játszhatnak szerepet egy sorozatban, filmen vagy bármilyen vizuális médiumban a hangulat és az érzelmek kifejezésében. A sorozat stílusa és témája alapján a következő színek és az általuk közvetített üzenetek jelenhetnek meg:

  1. Kék: A kék szín a nyugalmat és a megbízhatóságot sugallja. Az "Eufória" esetében a kék lehet a karakterek közötti megbízhatóság és bizalom szimbóluma, miközben a főszereplőkön keresztül a belső vívódást és érzelmi sérülékenységet is kifejezheti.

  2. Piros: A piros a szenvedély és az energizáltság színe. A sorozatban a piros szín lehet az erős érzelmi pillanatok vagy konfliktusok kifejezésére szolgáló eszköz, és hangsúlyozhatja a karakterek közötti szenvedélyt vagy indulatokat.

  3. Sárga: A sárga a vidámságot és az optimizmust jelképezi. Az "Eufória" esetében a sárga szín a könnyed pillanatokat és a fiatalok életerejét is megjelenítheti.

  4. Zöld: A zöld általában a természet és a bőség színe. A sorozatban a zöld lehet a környezetvédelem vagy a helyreállítás szimbóluma, és hangsúlyozhatja a karakterek növekedését és fejlődését.

  5. Fekete: A fekete a szofisztikáltságot és az erőt sugallja. Az "Eufória" sorozatban a fekete ruházat lehet a karakterek stílusának és önbizalmának kifejezési módja.

  6. Lila: A lila a kreativitást és az egyediséget jelenti. A sorozatban a lila lehet egy karakter vagy egy helyszín szimbóluma, amely kiemeli a kreativitást vagy a különbözőséget.

  7. Fehér: A fehér a tisztaság és az egyszerűség színe. Az "Eufória" sorozatban a fehér lehet a karakterek őszinteségének vagy sebezhetőségének kifejezési módja.

Ezek csak példák arra, hogy a színek milyen módon használhatók a sorozatban a hangulat és az érzelmek megjelenítésére. A színhasználat és az üzenetek interpretálása mindig a sztori, a karakterek és a rendezői szándék függvényében változhat.

Hamarosan DivatVlog : Fashion Hungary

Divat Vlog: Tippek a Mindennapi Öltözködéshez és Stílus Szabályokhoz

 

ke_pernyo_foto_2023-10-17_14_06_03.png

Bevezetjük hamarosan a divatrendőrséget

 

Üdvözöllek ezen a divat vlogon, ahol izgalmas tippeket és stílusos szabályokat osztok meg veled a mindennapi öltözködéshez. Legyen szó munkáról, iskoláról vagy csak egy egyszerű sétáról, fontos, hogy mindig magabiztosan és stílusosan öltözködjünk. Gyere, fedezzük fel együtt!

 

A Ruhatár Alapjai

A mindennapi öltözködés első lépése a ruhatár megfelelő összeállítása. Fontos, hogy legyenek olyan alapdarabok, mint a fehér ing, kényelmes farmernadrág és egy jó minőségű blézer. Ezeket könnyedén kombinálhatod, és mindig klasszikus és elegáns megjelenést nyújtanak.

Színek és Minták Kombinálása

A színek és minták kombinálása néha kihívást jelenthet, de ha megfelelően csinálod, feltűnő és harmonikus összhatást érhetsz el. Válassz ki egy fő színt, és kiegészítésként válassz hozzá egy vagy két élénkebb színt vagy mintát. Ne félj kísérletezni, a divat a személyes kreativitás kibontakozásának helye.

Kiegészítők, Amik Királynővé Tesznek

Az igazi stílus gyakran a részletekben rejlik, és a kiegészítők ebben játszanak kulcsszerepet. Egy szép sál, egyedi fülbevaló vagy egy vagány kalap képes megváltoztatni az egész megjelenésedet. Ne felejts el kísérletezni a kiegészítőkkel is, és engedd szabadon kibontakozni a kreativitásodat!

Üzleti Öltözködés vs. Casual Stílus

Fontos megkülönböztetni az üzleti öltözködést a hétköznapi, laza stílustól. Az üzleti megjelenés során válassz klasszikus szabású ruhákat, visszafogott színeket és elegáns cipőket. A laza stílus esetén pedig merj kényelmes farmereket, pólókat és sportcipőket viselni, de mindig ügyelve az összhatás harmóniájára.

Az Önbizalom Eleganciája

Végül, de nem utolsósorban, a legfontosabb szabály: viseld magabiztosan az öltözékedet. Az önbizalom sugárzik, és még a legdivatosabb ruhadarabok is eltörpülnek mellette. Legyen szó bármilyen stílusról, a magabiztos mosoly mindig a legjobb kiegészítő.

Interjúk a Divatszakma legjobbjai és Sztárokkal

Remélem, hogy majd ezek a tippek és szabályok segítenek neked a mindennapi öltözködésben és a stílus kialakításában. Ne felejtsd el, hogy a divat az egyéni kreativitásod kifejezője, így merj kísérletezni és megtalálni a saját stílusodat. Legyen szó munkáról vagy szórakozásról, a magabiztos megjelenés mindig sikert hoz!

fah2022_1.jpg

Címkék: divat, divatvlog
süti beállítások módosítása